Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 februari 2018

  Finland får bakläxa på märkning

  Kravet på att kött som serveras på restaurang ska ursprungsmärkas godkänns inte av EU-kommissionen.

  FOTO: MiroNovak

  Den finska regeringens plan att kräva ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang i vår har fått läggas på is. EU-kommissionen gav inte grönt ljus till regelförändringen, och nu måste Finland hitta nya sätt att motivera kravet för att få det godkänt.

  Hänvisningarna till livsmedelssäkerhet och djurs hälsa och välbefinnande räckte inte, enligt ett pressmeddelande från det finska Jord- och skogsbruksministeriet. För att det ska hålla enligt EU:s regler måste Finland bevisa att det finns kopplingar mellan det märkta livsmedlets ursprung och dess kvalitet.

  Finns redan regler

  Jord- och skogsbruksministeriet filar nu på ett nytt förslag, och hoppas kunna skicka det till Bryssel före midsommar. Finland har redan regler för obligatorisk ursprungsmärkning som sträcker sig längre än de som gäller i hela EU. Sedan sommaren 2017 ska mejeriprodukter och kött som ingrediens vara märkta med ursprung.

  PREMIUM: Matnationalismen sprider sig i EULÄS MER: Franskmärkt mjölk orsakar belgisk ilskaPREMIUM: Livsmedelsföretagen varnar för matnationalism

  Relaterade artiklar

  Till toppen