Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 juli 2017

  Franskmärkt mjölk orsakar belgisk ilska

  Belgien hävdar att Frankrikes försök med ursprungsmärkt mjölk fått deras export att störtdyka.

  Sedan början av året genomför Frankrike ett försök med obligatorisk ursprungsmärkning på mejeri- och köttprodukter. Det har inte varit populärt i grannlandet Belgien. Vid veckans jordbruksministerråd larmade landet om att exporten av mjölkprodukter till Frankrike minskat med närmare 20 procent. Att det skulle vara en direkt följd av de nya reglerna i Frankrike anser belgarna bevisas av att exporten till jämförbara marknader som Tyskland och Nederländerna inte sett samma nedgång.

  Phil Hogan kritisk

  Det franska pilotprojektet har godkänts av EU-kommissionen för en tvåårsperiod, men åtminstone en kommissionär är inte intresserad av att förlänga försöket, eller se det sprida sig. Jordbrukskommissionär Phil Hogan hymlade inte med vad han tycker vid presskonferensen efter måndagens jordbruksministerråd.

  – Jag tror det är klokt att tänka länge och djupt på om nationella ursprungsmärkningar ska tillåtas. Det är helt emot den gemensamma marknaden och är något jag vore emot.

  LÄS MER: FRANKRIKE TESTAR OBLIGATORISK URSPRUNGSMÄRKNINGPREMIUM: BONDEPAMP LEDER FRANSKA BÖNDER I NY ERA

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen