Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 juli

  Ersättning för skjutna vildsvin i Norge

  Norska livsmedelsmyndigheten Mattilsynet ska betala ut ersättning till jägare som skickar in prover från vildsvin som fällts i Norge.

   Norska livsmedelsmyndigheten ska betala för vildsvin som skjutits i Norge. Arkivbild.
  Norska livsmedelsmyndigheten ska betala för vildsvin som skjutits i Norge. Arkivbild. FOTO: Fredrik Sandberg/TT

  Ersättningen för en galt är 500 norska kronor och för en sugga ska 2 000 kronor betalas ut, eftersom de i högre grad ökar beståndet.

  De insända proverna kommer att kontrolleras för parasiten trikiner, som hos människor kan leda till sjukdomen trikinos vid intag av otillräckligt tillagat kött.

  – Det är viktigt och bra att vi får till åtgärder som leder till färre vildsvin i Norge. Regeringen har lanserat en handlingsplan mot vildsvin, och kompensationssystemet är en av punkterna i denna åtgärdsplan, säger jordbruks- och livsmedelsminister Olaug Bollestad.

  Samtliga vildsvin i Norge tros ha kommit från Sverige, men på grund av att de kan föra med sig nya sjukdomar som kan smitta andra djur och människor är de inte välkomna där.

  Läs också: Drabbade lantbrukaren: Ge skottpengar till jägarnaLäs mer: Så ska antalet vildsvin halverasLäs även: Nu ska det bli enklare att sälja vildsvinskött

  Relaterade artiklar

  Till toppen