Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 oktober 2019

  Drabbade lantbrukaren: Ge jägarna betalt

  Skottpengar på vildsvin är det enda sättet att få ned stammen och hålla den nere, anser lantbrukaren Marcus Klevegård. Samtidigt måste köttet kunna tas om hand på ett smidigt vis, menar han.

   Marcus Klevegård, köttproducent på Södra Vare Södregård i Vislanda utanför Alvesta. Han är hårt drabbad av vildsvinsskador på ägorna.
  Marcus Klevegård, köttproducent på Södra Vare Södregård i Vislanda utanför Alvesta. Han är hårt drabbad av vildsvinsskador på ägorna. FOTO: Urban Nilsson/Smålandsposten

  Känslan är att vildsvinsstammen har växt ohämmat de senaste åren, framför allt i Kronoberg och Blekinge, och orsakar oerhörda skador i jord- och skogsbruk. För Marcus Klevegård, som är köttproducent på Södra Vare Södregård i Vislanda utanför Alvesta, har problemet bara ökat.

  ”Kommer att tröttna”

  – Sett till antalet skador kan jag tänka mig att stammen växt 30–35 procent det senaste året. Men vem kan räkna dem egentligen? Fortsätter problemen kommer folk att tröttna till slut. Rent krasst måste man fråga sig om det här är ett vilt vi verkligen behöver i vår fauna, säger han.

  Läs mer: Myndighet föreslår statlig skyddsjakt på vildsvin

  Södra Vare Södregård håller dikor, stutar, hästar och får och har stora betesmarker, men också vall för foderproduktionen.

  Marcus Klevegård har svårt att uppskatta hur stora värden det handlar om. Bara maskinreparationerna har de senaste tolv månaderna landat på 20 000 kronor, och utöver det tillkommer dieselkostnader och de arbetstimmar han lagt ned på att ställa till rätta vad vildsvinen ställt till med i vall och hagar. I våras lade han ned fem arbetsdagar bara på att åka runt och kolla skador.

  Krävs betalning

  Marcus Klevegård menar att stammen växt helt utan kontroll och vill se skottpengar på vildsvin.

  – Det krävs ju så ofantligt många timmar av jägaren för att jaga vildsvin. Jag tror inte att det finns nog intresse i jägar­kåren för att sitta uppe hela natten för att skjuta vildsvin och sedan gå till jobbet morgonen efter, säger Marcus Klevegård.

  Läs mer: LRF: Statlig skyddsjakt kontroversiellt

  Han tror att vi måste få jägare som kan ta ledigt från jobbet och som får betalt för vildsvinen de skjuter.

  – Då får vi motiverade jägare med bra utrustning och som har tid och tycker det är roligt. De ska premieras. Nästa steg är att de skjutna djuren måste ta vägen någonstans, och det måste vara smidigt. Vi ska ju självklart ta hand om det för det är ju jättebra kött, säger Marcus Klevegård.

  Relaterade artiklar

  Till toppen