Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 april 2020

  Nu ska det bli enklare att sälja vildsvinskött

  Regeringen ger nu fyra myndigheter i uppdrag att se till att jägarna själva ska kunna sälja vildsvinskött.

  FOTO: Shutterstock/TT

  I december kom en julklapp till alla jägare från Livsmedelsverket. I en rapport till regeringen presenterades flera förslag på hur det skulle bli enklare att sälja vildsvinskött. Nu är det dags för påskgodiset. Regeringen ska ge Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Länsstyrelsen i Kronobergs län i uppdrag att se till att mer vildsvinskött kommer ut till konsumenterna.

  Jägarförbundet kommer att få ansvar för en kortare utbildning i livsmedelskontroll som ska ge jägarna rätt att sälja vildsvinskött vidare.

  – Förhoppningvis till såväl privatpersoner som offentliga institutioner och restaurangkök, säger den centerpartistiska riksdagsmannen Peter Helander.

  – Det gäller att se att vildsvinsstammen på kanske 300 000 djur inte bara ställer till skador utan även är en resurs. Det är ett gott och klimatsmart kött och om offentliga kök satsar på det kan det bli tal om ordentliga volymer.

   Peter Helander, (C), hoppas att offentliga institutioner och restaurangkök ska köpa vildsvinskött i högre utsträckning.
  Peter Helander, (C), hoppas att offentliga institutioner och restaurangkök ska köpa vildsvinskött i högre utsträckning. FOTO: Riksdagen

  Det har funnits tankar om att staten ska subventionera trikinproverna. Där är partierna ännu inte i mål.

  – Det har inte fattats några beslut på den punkten. Men vi följer vad som händer i vår omvärld. Det finns för närvarande inga pengar avsatta till en sådan åtgärd men kan mycket finnas med i höstbudgeten, säger Nina Lundström (L).

  När tror du svenska jägare kan sälja vildsvinskött på ett enklare sätt?

  – Det vågar jag inte sia om. Men myndigheterna ska få sitt uppdrag i närtid och sätta igång på en gång.

  Hur mycket stammen kommer att minska på grund av vildsvinspaketet från regeringen vill hon inte heller spekulera i.

  – Det går inte att säga. Men gör vi ingenting kommer stammen att öka. Och krävs det fler åtgärder för att få ner stammen så är vi i L villiga att titta på det.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen