Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 juli 2017

  Drabbad bonde överklagar ersättning

  Den skånske äggproducent vars besättning drabbades av Newcastlesjuka i november har överklagat Jordbruksverkets beslut om ersättningar till Förvaltningsrätten.

  FOTO: Mostphotos

  Han vill bland annat att staten betalar för att gårdens kaffemaskiner gick sönder i samband med saneringsarbetet.

  Det var den 11 november som Jordbruksverket spärrade anläggningen med cirka 18 000 värphöns sedan man upptäckt Newcastlesjuka i besättningen.

  Hönsen slaktades och anläggningen sanerades. Den 6 februari hävdes smittförklaringen.

  Ersätter mycket

  Staten ersätter en stor del av de kostnader som uppstår om en besättning drabbas av en smittsam sjukdom. Ersättningen är 100 procent för djurvärde och sanering och 50 procent för produktionsbortfall.

  I fallet med den Newcastlesmittade besättningen har Jordbruksverket tidigare betalat ut drygt sex miljoner kronor i ersättningar.

  I ett beslut från början av juli i år prutar Jordbruksverket ner en del ersättningsanspråk med drygt 250 000 kronor.

  Verket säger bland annat nej till att betala 13 000 kronor för reparationer av anläggningens kaffebryggare och 18 000 kronor för tvätt av bilar.

  Vidhåller krav

  Det blev även nej till ett ersättningskrav på 37 000 kronor för lager, manöverdon, sensorer och annat material som gick sönder och byttes ut i samband med saneringen men som inte finns nämnt i saneringsplanen.

  Äggproducenten vidhåller i sitt överklagande till Förvaltningsrätten att han vill ha betalt för kaffemaskinsreparationerna.

  ”Enligt XX på JV skulle vi tillhandahålla kaffe till all personal som varit på gården, när så många ovana personer använder en kaffemaskin och inte har koll på hur den fungerar blir det ofrånkomligen så att saker går sönder och slits på ett onormalt sätt”, skriver han.

  Han vill också ha full ersättning för det utbytta materialet och för biltvättarna. Totalt kräver han ytterligare 118 000 kronor plus ränta för kostnader han haft i samband med utbrottet.

  LÄS MER: Newcastlesjuka på gård i SkåneLÄS MER: Minst ett år innan Aniagra har full produktion igenLÄS MER: Drabbad äggproducent berättar om utbrottetPREMIUM: ”Lägg alla resurser på produktionsjordbruket”PREMIUM: Börsbolagen misslyckades – nu tar bönderna överVIDEO: Lång väg tillbaka efter fågelinfluensan

  Relaterade artiklar

  Till toppen