Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 juli 2017

  Nu tar bönder över efter börsbolagen

  Störst blev inte bäst. Svenska börsbolag som samlat enorma arealer jordbruksmark i Ryssland ger upp. Nu kommer bönderna. "Vi satsar på att odla de hektar vi har", säger Jens Bruno på svenska Across Agri som väntar sin första skörd i höst.

   Att svenska bolag tvingats sälja av sina tillgångar i Ryssland är helt deras eget fel, säger Jens Bruno på Across Agri. Foto: Across Agri
  Bild 1/5 Att svenska bolag tvingats sälja av sina tillgångar i Ryssland är helt deras eget fel, säger Jens Bruno på Across Agri. Foto: Across Agri FOTO: Börge Nilsson
   Lokalproducerad spannmål som marknadsförs till medvetna Moskvakunder ska bli grunden i Across Agris satsning i matboomens Ryssland. I höst väntas första skörden. Vetet på bilden är odlat i ryska Kaliningrad.
  Bild 2/5 Lokalproducerad spannmål som marknadsförs till medvetna Moskvakunder ska bli grunden i Across Agris satsning i matboomens Ryssland. I höst väntas första skörden. Vetet på bilden är odlat i ryska Kaliningrad. FOTO: Börge Nilsson
   Rysk mjölk av hög kvalitet är en bristvara i importstoppets Ryssland och ger bra betalt.
  Bild 3/5 Rysk mjölk av hög kvalitet är en bristvara i importstoppets Ryssland och ger bra betalt. FOTO: Börge Nilsson
   Korna på bilden har just mjölkats på Agrominos gård i Dobrutji, ett bolag där Jens Bruno sitter i styrelsen. Han undersöker också möjligheten att satsa på mjölk på Across Agris nyinköpta gård 20 mil från Moskva.
  Bild 4/5 Korna på bilden har just mjölkats på Agrominos gård i Dobrutji, ett bolag där Jens Bruno sitter i styrelsen. Han undersöker också möjligheten att satsa på mjölk på Across Agris nyinköpta gård 20 mil från Moskva. FOTO: Börge Nilsson
   Across Agri producerar enbart för den ryska marknaden. Sanktionerna har gjort den stark, säger Jens Bruno.
  Bild 5/5 Across Agri producerar enbart för den ryska marknaden. Sanktionerna har gjort den stark, säger Jens Bruno. FOTO: Börge Nilsson

  Köp billig rysk åkermark för en spottstyver, odla den och ta hem vinsten när den blivit lika värdefull som åkermark i Västeuropa.

  Affärsidén var lätt att förklara för aktiesparare som ville satsa på rysk jord eller skog. Börsbolagen drog in stora pengar och samlade på sig otroliga arealer.

  Men det blev aldrig någon succé.

  I augusti tas det sista och största bolaget, Black Earth Farming, över av ryska ägare.

  Nära konkurs

  Tidigare har Alpcot Agro, namnändrat till Agrokultura, gått samma väg. Trigon Agri var nära konkurs förra våren, men togs över av obligationsägarna som döpte om det till Agromino.

  – Ska man köra vanlig växtodling på så här stora arealer utan GMO måste man vara väldigt duktig. Det är också svårt att vara duktig om man har närmare 300 000 hektar. Ingen har någonsin tidigare brukat sådana jättearealer, säger Jens Bruno som har lång erfarenhet av Östeuropa och investeringar i jordbruk.

  Han har varit affärsutvecklare åt svenskägda Grain Alliance i Ukraina, och sitter i styrelsen i Agromino.

  Han radar upp ett antal andra satsningar som också slutat med svenskt fiasko. Det är fastighetsbolaget Rurik i S:t Petersburg, skogsbolaget Rusforest och oljebolaget Malka Oil.

  Vill inte skylla på Ryssland

  De misslyckade affärerna ska inte skyllas på Ryssland och ryssar.

  – Om man tittar bakom kulisserna på alla de bolag som det blivit stora skandaler kring så är det på svensk sida man har gjort bort sig. Det är finansnissarna som skapat problemen, snarare de som sitter på Stureplan än på Röda torget, säger Jens Bruno.

  Framför allt har finansieringslösningarna blivit fel.

  – De har utfärdat obligationer som de inte kan betala och blir på så sätt utsatta för spekulanter eller måste sälja av sina tillgångar för ingenting. Aldrig att ett seriös svenskt bolag skulle dela ut en obligation med en ränta på 12 procent årligen. Aldrig!

  Därför är finansvalparna ute. Och bönderna på väg in.

  Långt från Tjernobyl

  Across Agri, där Jens Bruno är VD, köpte i februari förra året åkrar, jordbruksmaskiner, lageranläggningar och verkstäder av ett konkursbo i Tula 20 mil söder om Moskva.

  – Det är 100 procent svartjord, långt från Tjernobyl, nära till Moskva och mer nederbörd än i söder.

  Infrastrukturen är bra vilket är ovanligt i Ryssland.

  – Vi ska ha växtodlingen som plattform. Förra året fick vi ner lite mer än 1 300 hektar höstraps och höstvete och under vårbruket fick vi igång ytterligare 1 500 hektar. Av de 6 300 hektar vi kontrollerar kommer vi att kunna bruka 5 800.

  Börsbolagens jättearealer odlades utifrån schabloner. Inte med hänsyn till mikroklimat, jordmån eller nederbördsmängd.

  – Men det kan vi göra nu. Vi kan driva ett kvalitativt jordbruk som når sin fulla potential och har inga ambitioner att växa och bli störst.

  Rida på matboomen

  Istället tänker de rida på den matboom som sanktionerna har skapat.

  – Allt det som hänt i Sverige, med närodlat och ekologiskt, allt det här kommer till Ryssland i rasande fart.

  Närheten till Moskva är ett plus.

  – Tanken är att vi ska skapa ett eget varumärke. Vi tittar också på mjölkproduktion, köttproduktion, fruktodling och bearbetade produkter som förpackade gryn och juicer. Men först ska vi känna oss trygga med växtodlingen.

  Producerar för den lokala marknaden

  Allt ska säljas i Ryssland.

  – Vi producerar bara för den lokala marknaden. Den är stark just nu tack vare sanktionerna och kan vi hålla bra kvalitet är priserna relativt höga, säger Jens Bruno.

  LÄS MER: Svenska maskintillverkare vinnare i östLÄS MER: Här är vinnarna och förlorarna av embargot mot RysslandLÄS MER: Sanktioner mot Ryssland förlängsLÄS MER: Arla vänder till vinst i öst

  Jens Bruno

  Ålder: 44

  Gör: VD och partner i Across Agri AB och Across Retail AB. Styrelseledamot och delägare i Agromino (före detta Trigon Agri).

  Utbildning: Master i företagsekonomi vid Uppsala universitet med inriktning på länder i det forna Sovjetunionen.

  Bakgrund: VD för Interfox Resources, affärsutvecklare för spannmålsodlaren Grain Alliance, Ukraina. Svensk attaché och rådgivare till finansministerierna i både Ryssland och Ukraina.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen