Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 november 2016

  "Minst ett år innan Aniagra har full produktion igen"

  Arbete med att avliva värphönsen i den fågelinfluensadrabbade besättningen i Mörarp går nu in i sitt slutskede men det kan dröja upp till ett år tills Aniagra är uppe i full produktion igen

   Jordbruksverket tror att det kan dröja minst ett år innan produktionen är uppe på samma nivå som i dag.
  Jordbruksverket tror att det kan dröja minst ett år innan produktionen är uppe på samma nivå som i dag. FOTO: Henrik Dammberg

  I dag, tisdag, avlivas 29 000 höns och på onsdag ska de sista 29 000 hönsen bort i en besättning som ursprungligen bestod av 210 000 värphöns i tolv stallar.

  – Arbetet har gått fortfarare än vad vi trodde. Det mest tidsödande och tyngsta har varit att plocka ut de döda hönsen ur stallarna, säger Thomas Svensson, insatschef i jordbruksverkets krisorganisation och till vardags biträdande chef för distriktsveterinärerna.

  Han räknar med att den första fasen ska vara avslutad på fredag och att alla kadaver och ägg då kan ha skickats i väg i förslutna containrar till Konvex i Karlskoga som destruerar materialet.

  Sanering inleds

  På fredag väntas själva saneringsarbetet inledas och pågå i minst två veckor. Det handlar om både mekanisk rengöring och sedan desinfektion med kemikalier för att få bort smittan från stallarna.

  – Tidsässigt är det lite oklart ännu så länge innan saneringsplanen är helt fastställd. Min erfarenhet från tidigare utbrott av Newcastle är att det kan ta veckor innan det är klart. Allt måste desinficeras från traktorn som kört ut ströbädden, till spaden du hade och öste med till sopkvasten som stod i hörnet, säger Catrin Molander, stabschef i Jordbruksverkets krisorganisation.

  Efter saneringen ska de tolv byggnaderna torka upp ordentligt och nya djur kan sedan sättas in igen successivt.

  – Det kommer att ta tid och jag räknar med att det kan ta minst ett år innan Aniagra är uppe i full produktion igen, säger Thomas Svensson.

  Läs mer: Fågelinfluensan ger sänkta priser i Danmark

  Läs mer: Negativa svar på misstänkt fågelinfluensa

  Läs mer: Hemvärnet rycker ut mot fågelinfluensan

  Läs mer: Drabbade äggproducenten berättar om utbrottet

  Relaterade artiklar

  Till toppen