Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 september 2017

  Stora värden på spel för obärgad spannmål

  Risken är stor att den spannmål som ännu inte hunnit skördas kommer att klassas ned eller blir kvar ute på fälten. Det betyder att stora ekonomiska värden nu står på spel.

   Johan Lagerholm, växtodlingsrådgivare i Norrköping.
  Johan Lagerholm, växtodlingsrådgivare i Norrköping. FOTO: Mikael Gianuzzi

  Den blöta hösten har lett att delar av skörden ännu inte är tröskad. Nu verkar vädret vända men även för den som hinner tröska är sannolikheten stor att spannmålen klassas som foder.

  – Jag tror inte att någonting av det som står kvar i fält kommer att klara klassningen för kvarnvetet eller maltkorn i dagsläget. Allt blir nedklassat till foder, säger Johan Lagerholm, växtodlingsrådgivare på Växtråd i Norrköping.

  Drabbat hela landet

  Det finns otröskade arealer kvar i hela landet. I regionen Östergötland-Sörmland bedöms 5-10 procent av skörden stå kvar otröskad. Mängden varierar kraftigt också lokalt.

  LÄS OCKSÅ: Tufft för skörden i norr

  – Det har varit fint väder i ett par dagar och även om det är rejält blött finns ingen möjlighet att vänta utan man får passa på under de soltimmar vi har, säger han och pekar på att det börjar gro i vissa fält.

  – Det är över hela skalan. På enstaka håll finns inte ens tendens till axgrodd och här kommer det att tröskas i dagarna. Det finns också intilliggande fält med enstaka groddar samtidigt som det finns andra fält där grödan inte längre ens är tjänlig utan bara kommer att putsas ned, säger Johan Lagerholm.

  Sämsta scenariot

  Har groningsprocessen börjat innebär det nedklassning till foder. Hur stor den ekonomiska smällen blir beror på hur stora arealer som är oskördade och hur långt spannmålen gått i processen.

  – I värsta fall går det inte ens att ta vara på grödan och då handlar det om en kostnad på kanske 4-6 000 kronor i insatsvaror och diesel per hektar som man aldrig får tillbaka. Blir spannmålen nedklassad till foder kan det kanske röra sig om en tusenlapp eller två per hektar i utebliven intäkt, säger Johan Lagerholm.

  LÄS OCKSÅ: Regnet hotar potatisskördenPREMIUM: Oväntat stor prispress slår mot spannmålsodlarna

  Relaterade artiklar

  Till toppen