Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 september 2017

  Oväntat prisras slår mot svenska odlare

  Globala vetepriserna rasar (se grafik), vilket sänker de svenska priserna. För svenska spannmålshandlare kom den stora nedgången oväntat - och få lantbrukare hann prissäkra. "Vi trodde inte på nedgången".

   Se vete- och rapsprisets utveckling i grafiken längst ner i artikeln.
  Se vete- och rapsprisets utveckling i grafiken längst ner i artikeln. FOTO: Istock

  Många svenska odlare kan glädja sig åt höga skördar och bra kvalité i år. Samtidigt råder stark prispress på marknaden och betalningen har rasat de senaste veckorna.

  Under juli gick det att få 1 400 – 1 450 kronor per ton för kvarnvete för leverans i skörd i Sverige. Nu betalas samma vara ett pris som ligger 200 till 250 kronor per ton lägre.

  På septemberterminen i Paris har vetepriset fallit med 30 euro per ton från toppen i juli.

  – Priserna har gått ner oerhört mycket vilket är oroande, säger Mats Eriksson på den privata spannmålshandlaren BM Agri.

  Kom oväntat

  Det stora raset kom oväntat med tanke på att internationella prognoser visar på att det globala spannmålslagret minskar för första gången på flera år.

  – Vi trodde inte på den här nedgången och har tyvärr därför varit försiktiga med att sälja under sommaren, säger Mats Eriksson.

  VIDEO: Fullt ös vid Lantmännens spannmålsmottagning

  Även relativt få lantbrukare tog chansen och prissäkrade i somras, enligt handeln. En orsak kan vara att de fysiska priserna på vete inte fullt ut följde med börspriserna upp.

  Betalningen på den svenska marknaden hamnade inte heller lika högt som under senvintern 2016 då betydligt fler lantbrukare passade på att sälja delar av årets skörd.

  En viktig orsak till de senaste veckornas prisfall är att framför allt Ryssland men även Ukraina kontinuerligt reviderat upp sina spannmålsskördar.

  – Man skeppar ut väldigt mycket vete från Svarta havet just nu, säger Per-Arne Gustafsson, spannmålschef på Svenska Foder.

   "...priskurvan för vete är inte speciellt munter". Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk.
  "...priskurvan för vete är inte speciellt munter". Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk. FOTO: Lars Strandberg

  Att rubeln försvagats samtidigt som euron stärkts medverkar också till att ryskt och ukrainskt vete prisar ut franskt vete.

  Ytterligare en prispressande faktor är att USDA, USA:s jordbruksdepartement, nyligen höjde prognosen för majsskördarna i landet.

  – Nu pratar man om att lyfta majsskörden ytterligare. Detta samlat sätter press på priserna tyvärr, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk.

  Kvalitetsproblem efter regn

  Att omfattande regn gett kvalitetsproblem på delar av spannmålsskörden i Tyskland, Polen och Baltikum tycks inte hjälpa upp vetepriset just nu.

  – Tittar man rent tekniskt på priskurvan för vete är den inte speciellt munter och än så länge är det inte orimligt att den fortsätter att gå ner, säger Mikael Jeppsson.

  Bedömningen från Lantmännens sida är däremot att många industrier inte är så långt täckta och att det därmed kan komma en prisuppgång i oktober när skördepressen avtaget. Det är inte ovanligt med en viss uppgång efter skörd men långt ifrån säkert.

   Per-Arne Gustafsson, spannmålschef på Svenska Foder.
  Per-Arne Gustafsson, spannmålschef på Svenska Foder. FOTO: Malin Eborn

  Lägre priser än i våras

  Maltkornpriset har påverkats mer av problemen på den europeiska marknaden och håller därför emot prispressen bättre. Även rapspriset håller sig kvar på en relativt hög nivå även om priserna är lägre än i våras.

  Det som trots allt är glädjande för många odlare är att spannmålsskördarna överlag är höga i Sverige och håller god kvalitet både när det gäller rymdvikt, falltal och proteinhalter.

  Skörden är senare än normalt och mycket är fortfarande otröskat i landet. Rapsen är kanske den gröda som hitintills gett sämst skördeutfall.

  – Vi har haft en del problem i södra Sverige med för mycket regn som orsakat svampangrepp. Det är stor skillnad på de som behandlat sina fält och de som inte gjort det, säger Mikael Jeppsson.

   "Priserna har gått ner oerhört mycket vilket är oroande", säger Mats Eriksson på den privata spannmålshandlaren BM Agri.
  "Priserna har gått ner oerhört mycket vilket är oroande", säger Mats Eriksson på den privata spannmålshandlaren BM Agri. FOTO: Janne Andersson

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen