Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 september 2017

  Trög spannmålsskörd kan få konsekvenser

  Spannmålsskörden har gått trögt i Norrland i höst. Förbättras inte väderläget kan det i värsta fall få konsekvenser för grisbönderna.

  FOTO: Tina Andersson

  Det är inte bara nederbörden som ställer till det för spannmålsbönderna i norr. Den kalla våren och sommaren har också gjort sitt, enligt Kjell Ivarsson, som är växtodlingsexpert på Lantbrukarnas riksförbund.

  – Visst har vi bekymmer även söderut, som i stråket Värmland–Dalsland och lokalt i Östergötland. Det är lite småställen här och där, säger Kjell Ivarsson.

  För bönderna i landets södra delar ser utgångsläget dock betydligt bättre ut. Trots att vi har nått mitten av september finns det fortfarande hopp om längre uppehållsperioder.

  – Men i Norrland är det svårare, och speciellt problematiskt är det för grisgårdarna som är beroende av sin spannmålsskörd. Det gör i värsta fall att de måste börja transportera foder, säger Kjell Ivarsson.

  Eftersom vädret styr förutsättningarna är det naturligtvis svårt att prognostisera hur stort problemet är, och med perioder med längre uppehåll kan utgångsläget förbättras snabbt.

  – Men för Norrlands del börjar det bli kritiskt. Vi kommer naturligtvis ta kontakt med alla regioner för att höra hur det går och om det finns behov av åtgärder av olika slag.

  LÄS OCKSÅ Rekordskörd väntasPREMIUM Oväntat prisras slår mot svenska odlare

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen