facebooktwittermail

Ännu en vargattack – skyddsjakt inne på slutspurten

Efter att en lantbrukare i Sävsjö fått lamm rivna i en vargattack förlänger länsstyrelsen skyddsjakten på varg till på måndag.

Under sommaren har flera får rivits av varg i Jönköpings län. Här är en bild från en av attackerna tidigare i somras.
Under sommaren har flera får rivits av varg i Jönköpings län. Här är en bild från en av attackerna tidigare i somras. FOTO: LÄNSSTYRELSEN I JÖNKÖPINGS LÄN

Det var i söndags som en gård i Sävsjö kommun drabbades av en vargattack. Enligt uppgifter till SVT Jönköping var det fyra lamm som dödades av varg, och ett lamm försvann.

Attacken fick länsstyrelsen i Jönköping att snabbt förlänga skyddsjakten på varg med en vecka. Men nu är det bara dagar kvar tills den förlängda jakten tar slut och än har ingen varg fällts.

Läs också: Centerpartiet vill förenkla för skyddsjakt på varg

På mindre än en månad har nu fem attacker skett mot fårgårdar i Jönköpings län. De flesta har inträffat i Gnosjö och Gislaved, och det är där skyddsjakten får bedrivas.

– Skyddsjaktområdet blir inte större på grund av det här som hänt i Sävsjö. Detta är ett angrepp som är en bit bort. Vi vet fortfarande inte om det är samma individ, säger Jens Mattsson som är kommunikatör vid Länsstyrelsen i Jönköping.

Vad händer på måndag om ingen varg är skjuten?

– Det beror helt på hur det ser ut då och hur angreppsbilden är.

Flera överklaganden

Länsstyrelsen i Jönköpings län har beslutat att förlänga beslutet för Gislaved och Gnosjö till på måndag.
Länsstyrelsen i Jönköpings län har beslutat att förlänga beslutet för Gislaved och Gnosjö till på måndag. FOTO: LARS GÖRAN ABRAHAMSSON/SCANDINAV

Processen kring skyddsjakten har kantats av överklaganden. Skyddsjakten fick stoppas tillfälligt efter ett beslut av förvaltningsrätten, för att senare återupptas efter att ännu ett fårangrepp skedde den 7 augusti.

En av de drabbade kommunerna är Gislaved, där det finns många mindre fårbesättningar.

– Många fårägare är jätteroliga, säger Ida Rantonen som är LRF:s ordförande i Gislaveds kommungrupp och själv fårägare.

Vad gör du som fårägare för att skydda dina djur?

– Drabbas man är det maximal otur. Vi har bra stängsel, men har vargen bestämt sig så har den bestämt sig. Det blir extra tillsyn av fåren. Men man kan inte ta och plocka in djuren varje natt. Det är för resurskrävande och ofta har man dem på bete en bit från gården, säger Ida Rantonen.

Kluven till rovdjursavvisande stängsel

Länsstyrelsen i Jönköping har samlat in spår från den senaste attacken men har ännu inte fått något svar på DNA-analyserna. De råder bland annat fårägare att ansöka om bidrag för rovdjursavvisande stängsel, och det har kommit in fler ansökningar den senaste tiden uppger länsstyrelsen.

Ida Rantonen har inte ansökt om något rovdjursavvisande stängsel till sina får. Hon är kluven till dem.

– Det är ökad skötsel med dem och om man sätter upp sådana så accepterar man också på något sätt att man har rovdjur i området. Och stöden täcker inte hela kostnaden. Stängslet är inte heller någon garanti mot angrepp.

Från början omfattades skyddsjaktsområdet också av delar av Tranemo kommun i Västra Götaland. Men det är slutjagat på den sidan länsgränsen tills vidare. Länsstyrelsen i Västra Götaland valde att inte förlänga skyddsjakten i länet, eftersom det senaste angreppet skedde i Småland.

Läs också: Skyddsjakt på varg tillfälligt stoppad

Läs också: Nytt vargangrepp i Småland

Läs också: Överklagan mot vargjakt avslås

Detta har hänt

Maj-juni 2020

• Fyra angrepp på tamdjur av varg besiktigades mellan den 23/5-25/6 i Ulricehamn, Alingsås och Lidköping kommuner.

Juli 2020

• Ytterligare fyra angrepp på tamdjur inom Gislaved, Gnosjö och Tranemo kommuner mellan den 21-28/7.

• Den 31 juli beslutar länsstyrelserna i Jönköpings och Västra Götalands län ett samordnat beslut om skyddsjakt på en varg.

Augusti 2020

• Den 3 augusti inkom sammanlagt tre överklaganden av besluten, och begäran att skyddsjakten stoppas tills beslut från Förvaltningsrätten har kommit.

• Förvaltningsrätten i Luleå beslutade den 4 augusti att inhibera jakten tills länsstyrelserna yttrat sig för att sedan slutligt avgöra ärendet.

• Ett ytterligare vargangrepp inträffade natten till den 7 augusti i Jönköpings län varpå inhiberingen hävdes för Gislaved och Gnosjö kommuner. Några dagar senare hävs den så kallade inhiberingen även för Tranemo kommun.

Den 13 augusti kom beslut från Förvaltningsrätten i Luleå att överklagandena avslås.

16 augusti avslutades skyddsjakten. Jönköpings län väljer att förlänga beslutet för Gislaved och Gnosjö.

Lansstyrelsen i Västra Götaland avvaktar med att förlänga jakten. Orsaken är att det senaste angreppet skett i Jönköpings län.

Källa: Länsstyrelsen.

Skydda tamdjur från angrepp

Viktigt att tänka på oavsett vilket stängsel du har i dagsläget är:

• Se över dina stängsel!

• Går djuren i en hage vars ena sida vetter mot vatten och därmed saknar stängsel, flytta hellre djuren till en annan hage som är helt omsluten av stängsel.

• Ha extra koll på dina djur!

• Efter ett angrepp finns oftast rovdjuret kvar i omgivningen (för att återvända till sitt byte). Genom att hålla extra koll på dina djur och kanske även ta in dem nattetid minskar sannolikheten för angrepp avsevärt.

• Kontakta Länsstyrelsen om råd och lån av skrämmor. Länsstyrelsen i Västra Götaland har exempelvis ljud och ljusskrämmor samt lapptyg som kan lånas ut vid behov.

• Det finns möjlighet att söka bidrag för rovdjursavvisande stängsel. Bidraget är 50 kronor per meter och kan sökas både för mark med och utan jordbruksblock. Sedan i år finns även möjlighet att söka ersättning för röjning under rovdjursavvisande stängsel.

Källa: Länsstyrelsen.