Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 maj

  Centerpartiet vill förenkla för skyddsjakt på varg

  Centern hoppas få med sig en majoritet av riksdagspartierna på en översyn av den rovdjurspolitik de själva introducerade.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: LÄNSSTYRELSEN/TT

  Centerpartiet hade både landsbygds- och miljöministerposten när Alliansregeringen fick igenom en ny rovdjurspolitik 2013. Nu vill partiet leda riksdagen att tvinga den rödgröna regeringen att se över och förändra den.

  – Den tyckte vi var bra då, men när den konfronterades med verkligheten så fungerade den inte, säger Anders W Jonsson, vikarierande partiledare i Centerpartiet, som menar att regelverket inte tillämpats som det var tänkt.

  Lättare döda hel flock

  I första hand vill partiet se förändringar i skyddsjakten. Enligt jaktförordningen är det redan i dag tillåtet att skjuta en varg i ett akut läge, men Centerpartiet menar att det inte fungerar i praktiken då bevisbördan på den som skjuter är för tung. Anders W Jonsson anser inte att en lättnad i regelverket kan göra det enklare att komma undan med illegal jakt, tvärtom.

  – Orsaken till att vi får sannolikt mer och mer av illegal jakt, det handlar om att förtroendet inte finns bland människor på landsbygden för den svenska rovdjurspolitiken.

  Centerpartiet vill också att det ska vara lättare att få bedriva skyddsjakt på en hel flock.

  – Det är helt omöjligt att veta, om man har ett revir, vem det är som är problemdjuret.

  Tror på stöd från M och KD

  Det bör också enligt Centern vara möjligt för grupper, som ett jaktlag eller en LRF-avdelning, att ansöka om skyddsjakt. Detta för att skydda personer från risken att utsättas för trakasserier av militanta antijaktaktivister. Av samma skäl bör det vara hemligt vilka som ansöker om skyddsjakt och vilka som utför skyddsjakt och licensjakt.

  Centerpartiet lägger förslagen som ett utskottsinitiativ till Miljö- och jordbruksutskottet.

  – Jag tror att vi kommer att få stöd från Moderaterna och Kristdemokraterna för det här, för vi har samsyn när det gäller rovdjurspolitiken, och jag hoppas att fler partier lyssnar på de som bor i de här områdena, säger Anders W Jonsson som själv bor i ett av de vargtätaste länen, Gävleborg.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen