Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 augusti

  Skyddsjakt på varg tillfälligt stoppad

  Efter att fyra gårdar drabbats av vargangrepp med bara några dagars mellanrum beslutade länsstyrelserna i Jönköping och Västra Götaland gemensamt om skyddsjakt. Nu stoppas jakten tillfälligt.

   I det drabbade området finns många mindre fårbesättningar i landskap med mycket skog och mindre öppna områden som betas, enligt länsstyrelsen (arkivbild).
  I det drabbade området finns många mindre fårbesättningar i landskap med mycket skog och mindre öppna områden som betas, enligt länsstyrelsen (arkivbild). FOTO: Ola Jennersten/N/TT

  Mellan den 21 och 28 juli i år revs får vid fyra olika tillfällen på gårdar i kommunerna Gnosjö, Gislaved och Tranemo.

  Vargangreppen skedde inne i hagar med god strömstyrka i trådarna. Beslutet om skyddsjakt fattades i fredags och motiverades med att risken för fler attacker är stor.

  – Med tanke på att det är ett litet geografiskt område med kort tid mellan angreppen så fanns det inte mycket att välja på. Det är med största sannolikhet en ensam varg det handlar om, säger Anita Bergstedt, tf chef för Viltenheten vid Västra Götalands län.

  Ungvarg på vandring

  Hon tror att det handlar om en ungvarg på vandring som kommer från något annat etablerat revir i Sverige.

  Länsstyrelserna har skickat DNA-spår från attackerna på analys. Men de har inte gett någon träff som visar om vargen är genetisk viktig för vargstammen. Trots det finns starka skäl för skyddsjakt enligt länsstyrelserna.

  Gränstrakterna mellan länen drabbades mellan maj och mitten av juli i år av ytterligare fyra vargincidenter med dödade får i Ulricehamn och Tranemo. Bland annat dödade en varg över tjugo får på samma gård i Hökerum i början av juli.

  – Vi kan inte vara säkra på att det är samma varg som det rör sig om, säger Anita Bergstedt.

  Jakten stoppas tillfälligt

  Men nu stoppas jakten tillfälligt efter några dagar med skyddsjakt på varg. Två överklaganden som inkommit till Förvaltningsrätten ska utredas innan jakten kan återupptas. Det säger Henrick Blank, enhetschef på länsstyrelsen i Jönköping, till SVT Nyheter Jönköping.

  – Jag vet att det rör sig om två organisationer som har skickat in överklagan om skyddsjakten till Förvaltningsrätten.

  Skyddsjaktområdet Tranemo, Gislaved och Gnosjö

  Skyddsjakten är tillfälligt stoppad, men skyddsjaktsområdet omfattar delar av Tranemo, Gislaved och Gnosjö och var planerat att pågå till och med den 16 augusti. Det finns många mindre fårbesättningar i området och många djurägare är bekymrade, enligt LRF.

  – Många är oroliga och funderar över hur de ska skydda sig. Vi har haft angrepp av varg förr om åren men inte i sådana mängder som det är nu. Detta är det stora samtalsämnet, säger Ida Rantonen, ordförande för LRF i Gislaveds kommun.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen