facebooktwittermail

Krone utvecklar traktorburen hack

Grovfoderspecialisten Krone är på väg att utveckla en buren hack, som med rätt traktor ska göra ett minst lika bra jobb som den självgående Kronehacken Big X 480.

Ett av målen är att hacken ska producera minst lika bra som den självgående Kronehacken Big X 480, sett till resultat, produktionskapacitet och bränsleåtgång.
Ett av målen är att hacken ska producera minst lika bra som den självgående Kronehacken Big X 480, sett till resultat, produktionskapacitet och bränsleåtgång. FOTO: FREDRIK STORK

Enligt Profi, som har fått en unik inblick i den framtestade prototypen, ska hacken vara anpassad för traktorer i klass med Claas Xerion 5000 eller Fendt Vario 1050. Efter tips och lite lobbande fram och tillbaka lyckades tidningen få se prototypen med motkravet att de inte fick avslöja några betydande detaljer.

Enligt Krone är hela utvecklingsarbetet inriktat mot att kombinationen med en buren hack och en backande traktor ska göra ett minst lika bra jobb som Big X 480, sett till produktionskapacitet, bränsleåtgång och foderkvalité. Big X 480 är i dag företagets minsta hack med en effekt på 490 hästkrafter.

Målet är att den bogserade hacken ska prestera lika bra som Big X 480. Den här bilden föreställer ett bord, som är monterad på en självgående Claas-hack.
Målet är att den bogserade hacken ska prestera lika bra som Big X 480. Den här bilden föreställer ett bord, som är monterad på en självgående Claas-hack. FOTO: FREDRIK STORK

Som väntat hämtas delar av inkråmet från Krones självgående hackar, liksom de valbara sex- till tioradiga majsborden och pickup-utrustningen för vall.

Även om både Profi och Krone uppger att utrustningen ska prestera bra är utvecklingsarbetet bara i sin linda. En av huvudfrågorna, som fortfarande inte är helt besvarad, är om det över huvud taget finns en kundefterfrågan på den här typen av produkt, uppger Krone.

KRÖNIKA: Fler maskiner borde kunna användas till mer

LÄS OCKSÅ: Han importerade bogserad hack från Kanada

LÄS OCKSÅ: Premiär för världens kraftfullaste hack