Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 13 september 2018

  Big X 1180 världens kraftfullaste hack

  Berlin

  Nya Big X 1180 beskrivs inte bara som världens kraftfullaste hack. Den är även laddad med finesser som troligtvis kommer att leta sig in i Krones övriga utbud.

   Nya Big X 1180.
  Nya Big X 1180. FOTO: Fredrik Stork

  Med motorn från Liebherr får nytillskottet Big X 1180 en effekt som uppgår till maximalt 850 kilowatt (1156 hästkrafter). Hacken har lyftbar hytt och presenterades som världens kraftfullaste när Krone demonstrerade maskinen på ett majsfält utanför Berlin i veckan.

  Enligt Krone är motorn den starkaste som någonsin har letat sig in i en lantbruksmaskin.

  Liebherr-motorn uppfyller avgaskraven enligt Steg 5 med hjälp av urea och behöver alltså inget bränslefilter. Exakthacken har två bränsletankar som tillsammans rymmer 1 500 liter.

  LÄS OCKSÅ: John Deere släpper nya exakthackar med upp till 970 hästkrafter

   Big X 1180 med 1156 hästkrafter är världens kraftfullaste hack, enligt Krone.
  Big X 1180 med 1156 hästkrafter är världens kraftfullaste hack, enligt Krone. FOTO: Fredrik Stork

   Det nya diagonala valsmönstret OptiMaxx är utformat för att krossa alla majskärnor utan undantag. Valssystemet levereras till alla Big Max-modeller från 680 och uppåt.
  Det nya diagonala valsmönstret OptiMaxx är utformat för att krossa alla majskärnor utan undantag. Valssystemet levereras till alla Big Max-modeller från 680 och uppåt. FOTO: Fredrik Stork

  Den höga effekten ska tillsammans med konstruktionen i övrigt borga för höga genomströmningshastigheter. Enligt Krone ska hacken processa upp till 400 ton material i timmen, vilket innebär att genomströmningshastigheten ligger på hundra kilo varje sekund – en siffra som naturligtvis inte är obetydlig för många kunder.

  Men en desto större nyhet för foderkvalitén hittar vi på insidan i form av det nya valssystemet som kallas Optimaxx. Valsarna har ett unikt diagonalt mönster utformat för att krossa majskärnorna utan några undantag.

  I sin jakt på världens bästa foder har Krone utgått från mjölkkornas perspektiv. Vad som är en god foderkvalité kan beskrivas på många olika sätt, på Kronespråk görs det under varumärket OptiMaize, där snittlängderna på fodret kan ställas i önskade intervaller från fyra till 30 millimeter.

   Valmöjligheterna ökar när Easy Collect-bordet även kan monteras på hackar från New Holland, John Deere och Claas.
  Valmöjligheterna ökar när Easy Collect-bordet även kan monteras på hackar från New Holland, John Deere och Claas. FOTO: Fredrik Stork
   Inom ramen för Optimaize kan snittlängderna ställas in i intervaller från fyra till 30 millimeter.
  Inom ramen för Optimaize kan snittlängderna ställas in i intervaller från fyra till 30 millimeter. FOTO: Fredrik Stork

  Valsarna som leveras till 1180 är 305 millimeter i diameter och industrins största, vilket innebär att de kan köras i högre hastigheter för att åstadkomma ett ännu högre materialflöde. Men liknande valsar lanseras också som en nyhet till övriga Big X-modeller från 680 och uppåt.

  När hacken ska ställas om för grässkörd kan valsverket enkelt lyftas ut genom att man snurrar på en vev och sätter på de tillhörande rullhjulen, men processen är ändå tidskrävande i förhållande till vissa konkurrenters lösningar.

  Ny näringssensor

  Som tillval kan nya 1180 och övriga syskon från 680 och uppåt utrustas med en rad finesser som troligtvis kommer att leta sig in även i övriga produkter från Krone.

  Sensorn från italienska Dinamica Generale som mäter fukt och näringshalter i foderflödet hör definitivt dit, och utgör en av de största nyheterna tillsammans med den nya smarta 3D kameran EasyLoad som ska underlätta transporten över i baljan. Systemet avlastar föraren genom att automatiskt fylla varje trailer som rullar upp vid sidan av hacken. Men inom kort ska systemet även kunna fylla en trailer som kör bakom hacken.

   Optimaize är Krones varumärke för att beskriva foderkvalitén, och här är målet att krossa alla majskärnor för att ge ett bra foder till mjölkkorna. Så här ser fraktionerna ut när man silar dem.
  Optimaize är Krones varumärke för att beskriva foderkvalitén, och här är målet att krossa alla majskärnor för att ge ett bra foder till mjölkkorna. Så här ser fraktionerna ut när man silar dem. FOTO: Fredrik Stork
   XCollect-bordets snittdiskar är speciellt utformade för att trasa sönder majsstammarna så att de ska ruttna fortare.
  XCollect-bordets snittdiskar är speciellt utformade för att trasa sönder majsstammarna så att de ska ruttna fortare. FOTO: Fredrik Stork

  Precis som övriga syskon från 680 och uppåt är hacken även utrustad med eget wifi för att underlätta dataöverföringen. Vill man så går det även att följa en rad data i realtid via den egna ipad-appen.

  Inför kommande försäljningssäsong som inleds nu i höst uppdaterar Krone även sitt XCollect-bord. Här bjuds det bland annat på funktioner som ska underlätta underhållet och ett nytt övervakningssystem som slår larm om någon av snittdiskarna inte rullar.

  Värt att lyfta fram är att snittdiskarna har fått en utformning som trasar sönder majsstammarna så att de ska ruttna fortare.

  Men Krone bjuder även på ökade valmöjligheter genom att Easy Collecet-bordet numera kan monteras på hackar från New Holland, John Deere och Claas.

   XCollect-bordet har utrustats med egna hydrauliska hjul som ska minska axeltrycket mot vägbanan på marknader där detta krävs.
  XCollect-bordet har utrustats med egna hydrauliska hjul som ska minska axeltrycket mot vägbanan på marknader där detta krävs.
   Via den egna ipad-appen går det att följa en rad data i realtid.
  Via den egna ipad-appen går det att följa en rad data i realtid.

  [bild

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen