Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 december 2019

  Fler maskiner borde kunna användas till mer

  Vimek Duo är ett av de bästa exemplen på ny kombinationsprodukt, som kan användas till åtminstone två olika sysslor. Men det behövs fler gränslösa innovationer för att pressa maskinkostnaderna inom jord- och skogsbruket, skriver ATL:s teknikredaktör Fredrik Stork.

   Vimek 404 SE Duo är ett av de bästa skolexemplen på en kombimaskin. Men borde det, med handen på hjärtat, inte gå att göra fler typer av kombinationsmaskiner och redskap inom jord- och skogsbruket?
  Vimek 404 SE Duo är ett av de bästa skolexemplen på en kombimaskin. Men borde det, med handen på hjärtat, inte gå att göra fler typer av kombinationsmaskiner och redskap inom jord- och skogsbruket? FOTO: David Larsson

  Skenande maskinkostnader är en ständig huvudvärk för många lantbrukare.

  Därför var det ganska roligt när den brittiska lantbrukaren Andrew Ward blev inbjuden att tala om Brexit på Kvernelands stora maskinpresentation inför Agritechnica.

  Mitt inför den församlade världspressen passade han nämligen på att rikta en känga åt maskintillverkarna, och drog ner rungande applåder från reportrarna.

  Jag klappade också händerna – och hoppas att Kverneland, med varumärken som Vicon i portföljen, lyssnade. Kverneland som numera ägs av jättekoncernen Kubota hade även flugit in flera höga chefer, och jag kan bara hoppas att de också lyssnade när Andrew Ward beskrev problemet med de allt högre maskinkostnaderna.

  Med tanke på vad som händer i övriga samhället är det ganska konstigt hur sakta teknikutvecklingen ibland går i vår bransch.

  Naturligtvis är jag lite elak, för det händer otroligt många bra och spännande saker också. Men bildligt talat så skulle det vara kul om man för en gångs skull blev så överraskad att man trillade av stolen, eller att man blev så chockad, exalterad och uppjagad att man låg sömnlös hela natten.

  Missförstå mig inte nu – att maskinerna blir större, bättre och skördar mer på kortare tid är också bra. Men var är innovationskraften hos miljardkoncernerna?

  Ett företag som faktiskt har lyckats att ta fram en ny spännande kombinationsprodukt är svenska Vimek med sin skördare Vimek Duo, skriver Fredrik Stork.

  Multifunktionella maskiner

  För att få ner de skenande maskinkostnaderna skulle jag gärna se mer elektrifiering. Diesel och underhåll är, som alla vet, en stor utgiftspost som måste arbetas ner. Men högt upp på mångas önskelistor står också maskiner som kan användas till olika typer av sysslor.

  Här är det bara fantasin, de tekniska begränsningarna och ekonomin som sätter gränserna. Men med fritt spelutrymme går det att komma ganska långt. Låt er exempelvis inspireras av Scania som skissar på en konceptbuss, som också kan användas för frakt av sopor nattetid, så förstår ni hur hög potentialen är. Eller ta en titt på det här konceptet som jag nyligen fick upp i mitt Instagramflöde:

  Den visar hur en vanlig personbil på några sekunder kan byggas om till ett större lastfordon. Sprutor och balpressar som bygger på flakväxlarvagnar eller skördetröskor, som också kan gå som flishugg vintertid, borde därmed inte vara en teknisk omöjlighet om fantasin får flöda fritt.

  Men som sagt, bara för att något är tekniskt genomförbart så är det nödvändigtvis inte ekonomiskt försvarbart. För som ni vet är det alltid ekonomerna som har sista ordet över ingenjörerna.

  Ett företag som faktiskt har lyckats väldigt bra med att ta fram en ny spännande kombinationsprodukt är svenska Vimek med sin skördare Vimek Duo. Lösningen, som bygger på att användaren kan koppla på en tillhörande skogsvagn, är lika enkel som genial, och de kommande åren ska det bli intressant att följa hur den tas emot av marknaden.

  Fram till dess kan jag bara tacka för att ni har lyssnat på mitt (och Andrew Wards) gnäll.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen