facebooktwittermail d

Kraftig ökning av biodrivmedel 2021 – och mer lär det bli

Kapaciteten för att producera biodrivmedel ökade med 20 procent under 2021. Men en ännu kraftigare expansion väntar runt hörnet.

Bil som tankas.
2026 kan den svenska produktionen av biobränslen ligga i nivå med vad reduktionsplikten kräver. FOTO: MOSTPHOTOS

Det visar tidningen Bioenergis sammanställning.

I dag finns det 75 anläggningar i Sverige som tillverkar biodrivmedel. 60 producerar biometan och 15 flytande drivmedel som bioetanol, biometanol, HVO, rapsolja och pyrolysolja. Den totala produktionskapaciteten ökade från cirka 7,6 TWh 2020 till 9,2 TWh 2021. Det visar tidningen Bioenergis undersökning av den svenska biodrivmedelsmarknaden.

Men en ännu kraftigare expansion väntar runt hörnet som ATL skrivit om tidigare.

2026 väntas kapaciteten ligga på cirka 39 TWh vilket enligt tidningen är ungefär den mängd som krävs för att klara nivån på reduktionsplikten samma år.

Den största aktören på biobränslemarknaden både i dag och av allt att döma även de närmaste åren är Preem som i dag producerar 3,5 TWh men planerar att växa till 22 TWh, vilket motsvarar 2,4 miljoner kubikmeter biodrivmedel, vilket i sin tur är ungefär hälften av vad bolaget levererar till den svenska marknaden i dag.

Även i Norge och Finland finns det expansiva planer när det gäller biobränsleproduktion. I dagsläget tillverkas det drygt 17 TWh per år i Norden. 2026 förväntas kapaciteten ligga på 70 TWh biodrivmedel per år, enligt tidningen Bioenergi.    

Så mycket är en TWh

Sveriges största kärnreaktor, Oskarshamn 3, producerar 9,4 TWh (terrawatttimme) per år (2018). Den totala elkonsumtionen i Sverige ligger på cirka 150 TWh per år.

Läs mer om biodrivmedel:

Pyrocell gör olja från spån

Boom för biobränsle – här är bolagen som satsar

Ygeman: Grön kredit ska öka biobränsleproduktionen

Ökad efterfrågan på bioenergi

Valtra på 100 procent RME