facebooktwittermail d

Karl Hedin överklagar överklagandet

Tingsrätten friade företagsledaren Karl Hedin och de tre medåtalade på samtliga punkter i det omtalade jaktbrottsmålet. Åklagaren har överklagat domen gällande jakt på varg 2018. Men nu överklagar Karl Hedin överklagandet.

Karl Hedin friades i tingsrätten från alla misstankar om jaktbrott. Något åklagaren överklagat till hovrätten. Det vill nu Karl Hedin och hans advokat att åklagarmyndigheten tittar på.
Karl Hedin friades i tingsrätten från alla misstankar om jaktbrott. Något åklagaren överklagat till hovrätten. Det vill nu Karl Hedin och hans advokat att åklagarmyndigheten tittar på. FOTO: TRONS

Företagsledaren Karl Hedin och hans advokat Sven Severin begär nu att kammaråklagare Lars Magnussons beslut att överklaga tingsrättens friande dom ska överprövas.

– Vi tycker, att med hänsyn till den dom som Västmanlands tingsrätt kommit med där domskälen är väldigt tydliga och man funnit att åklagarens bevisning inte räcker, att det är anmärkningsvärt att åklagaren har överklagat, säger advokat Sven Severin till TT.

Han säger att överklagandet till hovrätten bara innebär att målet ytterligare dras i långbänk eftersom utsikterna att domen ska ändras i hovrätten är i stort sett obefintliga.

– Därför tycker vi att det känns angeläget att det här beslutet ska överprövas av en högre åklagare som får ta ställning till om det verkligen är rimligt att man ska satsa ytterligare resurser på det.

Ovanlig åtgärd

Sven Severin säger att den åtgärd som han och Karl Hedin nu tar till är ovanlig. Men att de inte hade gjort det om de inte trodde att det fanns möjlighet för att få gehör.

– Jag har varit advokat i snart 35 år men har aldrig själv använt mig av den här möjligheten. Men det här anser vi är en exceptionell situation där det är motiverat att använde det här.

Åklagare Lars Magnusson menar i sin överklagan av den friande domen att det finns en rad punkter som talar för att Karl Hedin var ute för att jaga varg den 26 oktober 2018.

– Jag anser att tingsrätten gjort lite väl lätt för sig och inte gått in och prövat ordentligt. Jag tycker det framgår tydigt vad samtalen handlar om, för att jaga varg var de ute i skogen, säger han till Expressen.

JAKTBROTTSHÄRVAN

Karl Hedin och ytterligare en person misstänktes för att jagat varg i oktober 2018. Därtill misstänktes två personer samt Karl Hedin ha planerat att använda giftet karbofuran för att döda varg. Samtliga misstänkta frikändes av Västerås tingsrätt tidigare i år.

KARL HEDIN OCH JAKTBROTTSHÄRVAN

Karl Hedins egna ord om jaktbrottshärvan (14/8 2019)

Industrimiljardär begärs häktad för jaktbrott (29/10 2018)

Karl Hedin friad från jaktbrott (19/3 2021)

Det här sa Karl Hedin i rätten (23/2 2021)

Turbulent start på Karl Hedin-rättegången (22/2 2021)

Jakthärva avslöjades med avlyssning (30/10 2018)

Åklagaren: "Initierat vittne och mängder av beslag" (9/11 2018)

Släppt efter 31 dagar i häktet (26/11 2018)

Jakthärvan: 59-åring avförs från misstankar (26/2 2019)

Åklagaren: ”Någon varg har aldrig skjutits” (3/7 2019)

Inget tjänstefel i utredning av jaktbrottshärva (18/7 2019)

Åklagaren om misstankarna mot Karl Hedin (14/8 2019)

Åtal i jakthärvan (25/9 2020)