facebooktwittermail d

Jordbrukare i Haparanda fick hjälp från Finland

Efter uppropet om att få hjälp med tröskning fick Per Pesula i Haparanda direkt gensvar från grannlandet i öster. Nu återstår att hitta plats för att torka skörden.

Per Pesula i Övre Kukkola norr om Haparanda driver jordbruk med mjölkproduktion som huvudinriktning. Han har erbjudits tröskhjälp från grannar i Finland för att klara skörden, men nu är det stora problemet att hitta plats för att torka grödan.
Per Pesula i Övre Kukkola norr om Haparanda driver jordbruk med mjölkproduktion som huvudinriktning. Han har erbjudits tröskhjälp från grannar i Finland för att klara skörden, men nu är det stora problemet att hitta plats för att torka grödan. FOTO: PRIVAT LÄSARBILD

I förra veckan satte spannmålsodlaren Erik Bäckström i Umeå igång en uppmärksammad kampanj för att få upp fler tröskor till Norrland och den krisande halm- och spannmålsskörden. En som bad om hjälp vad Per Pesula som driver lantbruk i Övre Kukkola norr om Haparanda.

LÄS OCKSÅ: Erik Bäckströms rop om hjälp

Och hjälpen kom snabbt – från Finland. Flera har hört av sig för att erbjuda hjälp med tröskning.

– Det finns alltid hjälp att få och Finland, det är vårt broderfolk. De ser lösningar där andra ser problem och vill gärna hjälpa till. Nu har jag tröskkapacitet, säger Per Pesula.

Ingen plats för att torka

Men när ett problem är löst tar ett annat vid. Nu är det stora bekymret att hitta plats för att torka skörden. Den egna torken på gården räcker inte till och att frakta allt till torken i Degernäs utanför Umeå över 30 mil bort blir för dyrt. Istället ringer han runt till grannar och kollegor och frågar om det finns plats.

LÄS OCKSÅ: Unik BM 700 driver på alla fyra

– Jag letar efter torkkapacitet, min egen är inte så stor. Tyvärr är det inte så många som odlar spannmål norr om Luleå. Men jag ringer runt och frågar och jag hoppas att en del ska kunna lösa sig, säger Per Pesula.

"Hoppas på bra väder en vecka till"

Årets sommar beskriver han som den kallaste på åratal. Den följdes av en av de blötaste höstarna han kan minnas. Nu riskerar vintern att snart ödelägga chansen till att skörda. Trots det har han hoppet kvar.

– Jag hoppas att Herren där uppe låter oss ha bra väder i en vecka till. Då hoppas jag hinna få in spannmålet och också kunna få plats för att torka den. Hoppet är ju det sista som lämnar oss.

LÄS OCKSÅ: Anmälaren: "Mjölken smakade fan"

MARKNADSANALYS: Två mörka moln hotar mjölkpriset

LÄS OCKSÅ: Varmare vårar ökar kolupptaget