Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 oktober 2017

  Han vill få upp fler tröskor för att rädda skörden

  Erik Bäckström i Stöcke utanför Umeå trodde aldrig att han skulle hinna få sin spannmål tröskad och torkad i år. Men nu är allt både tröskat och torkat - och nu försöker han hjälpa fler som kämpar mot klockan.

   Erik Bäckström med sin 35-fotare.
  Erik Bäckström med sin 35-fotare. FOTO: Privat

  Det är ett mycket tufft läge för Norrlands spannmålsodlare efter den blöta hösten. Spannmålsodlaren Erik Bäckström var en som undrade om det skulle gå att tröska. Men tack vare ett par dagars uppehåll och en 35-fotare har han fått hem och torkat skörden.

  ”Många har gett upp”

  Nu försöker han fylla dygnets timmar med att hjälpa andra spannmålsodlare med tröskningen.

  – Det är många som inte tar sig ut. Det behövs fyrhjulsdrivna tröskar i den blöta marken på många håll i Norrland. Det är hektiskt att få in spannmålen och många har gett upp, säger Erik Bäcklund.

  Den kyliga hösten har också gjort att säden mognat senare än vanligt. Medan tröskornas motorer stannat i södra Sverige kämpar Erik Bäckström nu för att få upp några av dem till Norrland. Och hans kamp börjar ge eko i branschen. Häromdagen blev Erik Bäckström uppringd av en entreprenör från Södertäljetrakten som fått nys om hans engagemang.

  – Han hade varit uppe i Västerbotten på roadtrip. Han såg hur mycket fin spannmål som fanns på åkrarna och att ingenting var tröskat. Han har tröskkapacitet och har många vagnar som ska kunna ta sig upp till Norrland om vi vill ha hjälp, säger Erik Bäckström.

  Vill få upp tröskor

  I ett Facebookinlägg berättar han om händelsen och hoppas att fler ska höra av sig. Även om inget ännu är helt klart är han glad för att folk visat vilja att hjälpa till.

  – Jag vill få upp alla tröskor som är färdiga för i år i södra Sverige. Det är akut läge för att hinna få in spannmålen och halmen här i Norrland. Jag hoppas att vi ska komma vidare och lösa detta.

  Relaterade artiklar

  Till toppen