facebooktwittermail d

John Deere i topp på växande skotarmarknad

John Deere toppar även 2017 försäljningslistan på skotare. Marknaden har ökat med 10 procent visar en sammanställning som Skogsforum gjort.

Komatsu sålde 95 skotare under 2017.
Komatsu sålde 95 skotare under 2017. FOTO: DAVID LARSSON

Skotarmarknaden gick upp till 331 nyregistrerade skotare 2017 jämfört med 300 året innan. Det visar en sammanställning från Skogsforum gjort med data från Transportstyrelsen.

John Deere behåller tätpositionen med 120 sålda maskiner och Komatsu innehar fortfarande andraplatsen då den under 2017 sålde 95 skotare. Därefter följer Ponsse med 50 maskiner och Rottne med 39. Ponsse har tappat något i marknadsandelar medan Rottne ökat.

Noll för Logset

EcoLog har gjort den största ökningen procentuellt sett då de gått från 13 till 18 sålda skotare. Längst ned på listan finns Gremo med 6 skotare, Tigercat med 3 och finska Logset som inte sålt någon i Sverige under 2017. Sampo Rosenlew finns inte med i statistiken för 2017 men enligt tillverkaren ska de ha sålt skotare under 2017 som dock ännu inte registrerats.

Ökande vikter

Skogsforum har även tittat på den genomsnittliga storleken på skotare. Lastvikten har ökat med ett ton på tre år och snittet ligger i dag på 14,8 ton. Det finns dock en regional skillnad där vikten ökar ju längre norrut man kommer. Snittet i Götaland för sålda skotare 2017 ligger på 13,3 ton, i Svealand på 15,1 ton och i Norrland på 16,4 ton.

Längre köravstånd, mindre gallringsvolymer och lägre boniteter/ fastare marker i norr kan säkert förklara mycket av den här skillnaden, skriver Skogsforum.

PREMIUM: Vallsta letar ekonomiska maskiner

ATL TV: Stora prisskillnader på reparationer

LÄS MER: Han bygger ny skogsmaskin - igen

LÄS OCKSÅ: Tjuvar tog två traktorer

LÄS OCKSÅ: Så fick han stopp på tjuvarna

LÄS OCKSÅ: Fick traktorn stulen – fann tjuvgömma

LÄS OCKSÅ: Så håller du tjuvarna borta