Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 november 2017

  Vallsta letar ekonomiska maskiner

  Vallsta Skogsmaskiner har ett 25-tal maskiner i arbete. De gör många reparationer själva men klarar inte datorer och styrenheter. Och där stiger priserna på delar som sällan repareras.

   Vallsta Skogsmaskiner har 27 maskiner varav 11 Komatsu. (Bilden är inte från Vallstas maskinpark).
  Vallsta Skogsmaskiner har 27 maskiner varav 11 Komatsu. (Bilden är inte från Vallstas maskinpark).

  Som ATL:s undersökning visar skiljer det mycket i reparationskostnader på skogsmaskiner.

  – I dag är maskinerna ungefär likvärdiga i produktion. Men det kan skilja mycket i timpenning för verkstad och restid.

  Det säger Sam Eriksson, grundare av entreprenadföretaget som i dag har drygt 50 anställda. De har flera maskinmärken, inte minst för att själva få en uppfattning om vilket som kan vara mest ekonomisk.

  – Tidigare var det mycket svetsning på kranar och annat. Det är i dag billiga fel att laga. Det som är jobbigt nu är prisutvecklingen på datorer, styrenheter och annan elektronik. Och servicelämnarna har ingen backup på de här sakerna. Det är slit-och-slängvaror.

  Ökade timkostnader

  Det kan vara kostnader på allt ifrån 10 000 till 50 000 kronor som kan dyka upp även för nyare maskiner.

  – Vi skruvar mycket själva på grund av dyr service men kostnader för datorer och annan elektronik har entreprenören inte en chans att påverka. Samtidigt har timkostnaden för verkstadsjobb ökat kraftigt.

  Sam Eriksson efterlyser ett utbytessystem eller att servicelämnarna i högre grad borde kunna reparera trasig elektronik. Och inte minst att tillverkarna borde kräva säkrare komponenter från sina leverantörer.

  När han får höra om undersökningen från TSG (se vidstående artikel) blir han inte förvånad.

  – Det är stor prisskillnad på differentialer och även på pumpar och drivmotorer trots att det är likartade produkter i alla maskiner.

  Sam Erikssons råd blir därför att kolla priser även hos konkurrerande märken då det ofta kan vara samma produkt men skilja mycket i pris.

  – Det kan ju vara försvarbart med högre priser om man får bättre service. Men när det är så stora skillnader som i undersökningen handlar det förmodligen om felaktig prissättning.

  LÄS OCKSÅ: Stora skillnader i reparationskostnaderLÄS MER: Han bygger ny skogsmaskin – igenLÄS OCKSÅ: ”Ligorna utnyttjar långsam svensk rättvisa”LÄS MER: De bygger förarlös skogsmaskin

  Fakta: Vallsta Skogsmaskiner

  Säte: Vallsta i Hälsingland

  Anställda: 53 stycken.

  Omsättning: 60 miljoner kronor.

  Maskiner: 7 Eco-Log, 4 John Deere, 11 Komatsu, 3 Ponsse, 2 Tigercat.

  Skogsentreprenad 2016: 85 000 m3fub gallring, 268 000 m3fub slutavverkning, 30 000 m3s grotskotning, 2 400 m3s bioklippning och 6 160 hektar markberedning varav 1 500 hektar med sådd.

  Andra verksamheter: Flera dotterbolag, bland annat Samsons som tagit fram Brandboxen för skogsmaskiner.

   Vallsta skogsmaskiner har flera dotterbolag. Ett av dem är Samsons, som tagit fram Brandboxen.
  Vallsta skogsmaskiner har flera dotterbolag. Ett av dem är Samsons, som tagit fram Brandboxen. FOTO: Samsons

  Relaterade artiklar

  Till toppen