Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 augusti 2017

  Avancerat stöldskydd håller tjuvarna borta

  Ett antal tjuvar går lösa och även om polisen gör en brottsplatsundersökning är det inte säkert att tjuvarna åker fast. Hur ska ett lantbruk kunna skydda sig mot stölder och vad kostar det?

   Tjuvarna är i första hand ute efter växtskyddsmedel. Förra året uppgick värdet på stölderna hos lantbrukare till 10,7 miljoner kronor.
  Tjuvarna är i första hand ute efter växtskyddsmedel. Förra året uppgick värdet på stölderna hos lantbrukare till 10,7 miljoner kronor. FOTO: Mostphotos

  Magnus Fyrbonde på Fyrbondegården i Ödeshög fick sent en kväll veta att en person sett en bil på ett ställe där det inte brukar stå någon bil. Stölden upptäcktes dagen efter. Tjuvarna hade plockat bort ett fönster. När Mats gick in i verkstaden trodde han att tjuvarna hade blivit bortskrämda och att inget var stulet.

  – Skruvdragare och verktyg, allting var kvar. Sen gick jag förbi pallen med bekämpningsmedel. Allt var borta.

  Använde skottkärra

  160 liter Butisan var stulet. Polis tillkallades och en brottsplatsundersökning gjordes. Tjuvarna hade använt sig av en skottkärra och med den gick de 200 meter genom en ärtåker.

  När tjuvarna är skickliga får lantbrukaren skydda sig. Securitas är en av aktörerna i stöldskyddsbranschen och har medverkat till att polisen kunnat gripa 230 personer, hittills i år. Att ha en kamera där den misstänkte inkräktaren förutom att bli sedd också blir uppmärksammad kan vara en viktig pusselbit i skyddet om det ska ge effekt.

  PREMIUM: OP får ha traktorena i fred nu

  – Av tre larm vi får in, så griper vi eller avvisar vi folk på två av de ställena, säger Tommy Sandblom som säljer larmlösningar på Securitas Direct.

  Systemen varierar

  Systemen varierar i hur avancerade de är. Ett kameralarm kan skicka en bild till larmcentral som tar ställning till om det är en behörig person eller skarpt läge. Via högtalare kan personer få meddelande om att polis och väktare är på väg. Då avbryter oftast inkräktarna och försvinner från platsen.

  En rekommendation Tommy Sandblom ger är: larm i verkstad, förråd och maskinhallar med fotodetektor och öppningsskydd alternativt kombinerat med en mörkerseende kamera för verifiering. Utomhus gäller endast kamera med larmzon över det som ska skyddas, och där bestämmer man var det är okej att vistas, och var det inte är det när larmzonen är tillkopplad.

  LÄS MER: Skickliga tjuvar väljer kräset

  Grundpaket

  Som exempel anger Tommy Sandblom att kostnaden för ett kamerasystem utomhus, grundpaket, ligger på omkring 8000 kronor. Sedan tillkommer resa och installation samt abonnemang inklusive operatörstjänst vid larmzon. Men han betonar att ett besök måste göras på gården innan behov och därmed pris kan utvärderas.

  Växtskyddsmedel utmärker sig

  Länsförsäkringar i Skåne har sammanställt vad som stulits från lantbruks- och hästföretag. Då utmärker sig växtskyddsmedel och gps-utrustning. Förra året var värdet av stölderna till 10 700 555 kronor, för 202 stölder.

  KÄLLA: ATL

  LÄS MER: Åtalade greps med bytet – nekar ändå

  Relaterade artiklar

  Till toppen