Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 2 oktober 2017

  Så fick han stopp på tjuvarna

  Skarhult

  Gert Persson, lantbrukare i Skarhult, lyckades stoppa tjuvarna med märk-DNA.

   Kablarna kapades 35 meter upp i tornet. Sammanlagt mätte alltså de 18 kablarna över 600 meter. Tjuvarna bör ha haft ett kraftigt fordon för att forsla bort dem. Värde runt 400 000 kronor. I dag har Gert Persson märkt allt stöldbegärligt och det verkar fungera.
  Bild 1/2 Kablarna kapades 35 meter upp i tornet. Sammanlagt mätte alltså de 18 kablarna över 600 meter. Tjuvarna bör ha haft ett kraftigt fordon för att forsla bort dem. Värde runt 400 000 kronor. I dag har Gert Persson märkt allt stöldbegärligt och det verkar fungera. FOTO: Per Österman
  Bild 2/2 FOTO: Per Österman

  Gert Persson äger ett vindkraftverk där 18 kopparkablar försvann för ett år sedan. Men två blev kvar. Förmodligen för att tjuvarna inte hade plats för fler. Gert Persson utgick ifrån att de skulle komma tillbaka och handlade därefter.

  Runt verket la han nytt 0-30 millimeters grus och penslade de kvarvarande två kablarna med märk-DNA.

  Märkning hjälpte

  – När jag kom ned en vecka senare hade tjuvarna varit där men inte vågat ta med sig kablarna eftersom jag satt upp en skylt att de var DNA-märkta. De slet sönder skylten men de rörde inte kablarna. Nu är alla kablar märkta, berättar Gert Persson.

  Lastbilens däck var för slitna för att ge tillräckliga spår i sanden.

  – De greps senare i Blekinge och kriminalarna kunde koppla dem till stölden bland annat med hjälp av en spänningsmätare som de köpt på Biltema och som de tappat här.

  Stölden kostade 800 000 kronor i ersättning från försäkringsbolaget. Ungefär hälften är värdet på kablarna, resten renoveringar och stillestånd.

  Numera är allt stöldbegärligt på gården DNA-märkt: handverktyg, sprutmedel och annat. Och det är skyltar överallt som informerar om detta.

  LÄS MER: Följde stulen lastbil – hittade tjuvgömmaLÄS OCKSÅ: Hårdare krav på stöldskydd för traktorerLÄS OCKSÅ: Så håller du tjuvarna borta

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen