facebooktwittermail d

Karl Hedins mobilsamtal spelades upp för rätten

Västerås

Fjärde rättegångsdagen i jaktbrottshärvan ägnades åt frågan om Karl Hedin jagat varg i oktober 2018, vilket han nekar till.

Åklagaren spelade upp delar av de avlyssnade samtalen inför Västerås tingsrätt för att leda det i bevis.

Under fjärde rättegångsdagen i den så kallade jaktbrottshärvan spelades flera av de avlyssnade samtalen upp för rätten.
Under fjärde rättegångsdagen i den så kallade jaktbrottshärvan spelades flera av de avlyssnade samtalen upp för rätten.

Den 26 oktober 2018 får företagsledaren och skogsägaren Karl Hedin veta att det hörts varg på ett område där det dagarna efter ska bedrivas en större jakt med ett 20-tal gäster. Det var utgångspunkten för den fjärde rättegångsdagen i den så kallade jaktbrottshärvan. Enligt Hedins försvarsadvokat var han där i 35 minuter, i kontorskläder och med lågskor. Det vapen han hade med sig var ett oladdat hagelgevär. Försvaret hävdar att han åkte därifrån utan att varken sett eller hört några tecken på varg.

Enligt åklagaren finns tecken som talar för motsatsen. Till stöd för det syftar han på mobiltelefonsamtal polisen avlyssnat den dagen. Något Karl Hedin förklarar med att det enligt honom bland annat var på skämt och för att göra samtalet spännande. De delvis kryptiska samtalen berodde enligt Karl Hedin inte på att han trodde att han var avlyssnad: ”Jag hade inte en tanke på att ni kunde göra något så integritetskränkande”.

I ett tidigare samtal säger Karl Hedin till en person om ett sällskap som ska jaga på hans marker: ”kommer det en varg får de fan ta modet till sig och skjuta den”. Anledningen var enligt Karl Hedin att vissa av dessa inte skulle skjuta om en varg attackerade någon hund. Något de har möjlighet att göra utifrån paragraf 28 i jaktlagen.

Som ATL tidigare berättat uppger samtliga misstänkta att de är oskyldiga.

Rättegången avslutas på fredag.

Fakta: JAKTBROTTSHÄRVAN

Fyra personer är åtalade och står nu inför rätta.

Karl Hedin och ytterligare en person misstänks för att jagat varg i oktober 2018. Därtill misstänks två personer samt Karl Hedin ha planerat att använda giftet karbofuran för att döda varg. Försvarsadvokaterna menar samtliga att deras klienter är oskyldiga. Försvaret bestrider också en företagsbot som åklagaren vill utdöma mot Karl Hedin AB på 1,5 miljoner kronor.

LÄS MER:

Dag 1 av rättegången: Turbulent start

Dag 2: Det här sa Karl Hedin i rätten

Åklagaren: ”Alltid obehagligt att bli utsatt för tvångsmedel”

Karl Hedin om jakthärvan: ”Ett åsiktsförtryck”