facebooktwittermail

”Jag har räddat det som ska in under tak”

Erik Olsson i Klövsjö har haft bråda dygn för att hinna tröska. Han gav sig sjutton på att hinna få in den sista spannmålen innan den första snön föll. ”Jag har räddat det som ska in under tak”, berättar han.

Erik Olsson är mjölkbonde på Mellangården i jämtländska Klövsjö där han också bedriver fäboddrift med två fäbodar med egen ost- och smörtillverkning.

Lagom till att fäbodsäsongen är över brukar det vara dags att tröska kring 20-25 september. Men inte i år.

– Spannmålen var inte mogen så jag fick vänta. Den 4 oktober kunde jag börja då det var fint väder men en dryg vecka senare var det bara regn och blött och det gick inte att tröska, berättar Erik Olsson.

Har tröskat när vädret tillåtit

Och blött och regnigt har det varit till och från sedan dess. Erik har fått tröska när vädret har tillåtit. I veckan kunde han tröska den sista spannmålen. En granne har hjälpt honom att ta hand om halmen och balningen.

– Jag körde in i det sista på kvällen i mörkret. Nästa morgon hade snön fallit. Allt som var tröskat låg kvar ute i vagnar och det gällde att snabbt få in det under tak.

Höga vattenhalter

Just nu är all spannmål inne för torkning och Erik har full sjå med att hålla koll på fuktigheten.

– Den första som jag tröskade hade en vattenhalt på 37 procent, den brukar vara kring 20-25 procent.

Nu återstår att röja upp och ta hand om de maskiner och redskap som fortfarande finns kvar ute i fält efter det hektiska arbetet med tröskningen. Och så vill Erik gärna att väderprognoserna slår in så att snötäcket på 4-5 centimeter smälter.

– Jag hoppas kunna komma ut och plöja då.

LÄS OCKSÅ: Han vill få upp fler tröskor för att rädda skörden

LÄS OCKSÅ: P-plats blev i blötaste laget

LÄS OCKSÅ: Regnen stoppar tröskning - stor halmbrist i norr

PREMIUM: Unik BM med fyrhjulsdrift