Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 oktober 2017

  Regnen stoppar tröskning - stor halmbrist i norr

  Det råder stor halmbrist i norr. De fortsatta regnen har satt stopp för all tröskning i Norr- och Västerbotten där man räknar med att få köpa halm från södra Sverige.

  De stora regnmängderna i norr är en katastrof för tröskningen.

  – Även om man i något enstaka fall har lyckats tröska så är halmen alldeles för blöt, det mesta går inte att nyttja, berättar Federico Cuellar, lantbruksekonom på Hushållningssällskapet i Norrbotten.

  Enligt honom är incitamentet för att odla spannmål själva halmen.

  – Många tjänar mer på halmen än på kärnan, säger Federico Cuellar som nu räknar med att bönderna i norr får köpa halm i södra Sverige.

  Höga transportkostnader

  Ett problem är dock att halmen är skrymmande och att transportkostnaderna därför blir högre än själva varan.

  – Vid tidigare halmbrist har vi köpt halm för 90 öre per kilo medan transporten har kostat 1,10 kr/kilo.

  Ett alternativ till halm är att slå gamla vallar men de har inte samma uppsugningsförmåga, enligt Federico Cuellar som menar att djurbönderna nu blir extra beroende av strö i vinter.

  – De blöta omständigheterna ger på sikt ”skitigare” djur, något man vill undvika med hjälp av strö – och förstås för att slippa anmärkningar vid djurkontroller.

  Pengar att tjäna

  Bristen på halm kan bli en god affär för de bönder som lyckades bärga skörden i tid och som har halm att sälja. Lasse Kuusiniemi, delägare i Kuusiniemi Gödning som är marknadsledande på halm i Sverige, sa härom veckan till ATL att halmpriset stigit med 20-25 öre från den normala nivån en krona per kilo.

  – Vi noterar att det finns lantbrukare som sitter på lager av halm för att sälja senare. De ser ut att kunna se fram mot en bra affär, sa han och spådde en fortsatt prisuppgång på uppemot 1,50 per kilo i vinter.

  LÄS OCKSÅ: Tjäna en hacka på halmen

  Relaterade artiklar

  Till toppen