facebooktwittermail d

Ikeas nya veggobullar har ingredienser från fem länder

I sommar har Ikea lanserat ett växtbaserat alternativ till den mest populära rätten i möbeljättensrestauranger. Deras nya plantbulle sägs likna kött i smak och konsistens – men med ett klimatavtryck som bara motsvarar fyra procent av den klassiska Ikea-köttbullen.

FOTO: IKEA

Ikea säljer enligt egen uppgift närmare 35 miljoner köttbullar i Sverige varje år. När företaget nu lanserar ett vegetariskt alternativ lyfter de fram klimataspekten. Däremot nämns inte ord som ”närodlat” eller ”svenska råvaror”.

”För oss på Ikea är det viktigt att hjälpa människor leva hälsosamt och mer hållbart. Och för att minska klimatavtrycket i alla led behöver fler välja vegetariska alternativ. Därför känns det oerhört bra att vi nu kan erbjuda alla köttbulleälskare ett mer hållbart alternativ”, säger Daniel Riva, kommersiell chef på Ikea Food i Sverige, i ett pressmeddelande.

När ATL frågar företaget varifrån råvarorna till de nya plantbullarna kommer ifrån visar det sig att dessa hämtas från fem olika länder.

”Den nya plantbullen görs med ärtprotein av gula ärter, havre, potatis, lök och äpple. Vi arbetar med ett fåtal leverantörer som har valts med stor omsorg för att säkerställa våra högt ställda kvalitetskrav. Vi säkrar råvara från mer än ett ställe, där det viktigaste för oss är att vi kan erbjuda bra och ansvarsfullt producerad mat till ett lågt pris som många har råd med”, skriver företagets pressavdelning i ett mejlsvar till ATL.

Nedan följer huvudingrediensernas ursprung, enligt Ikeas egna uppgifter:

• Gula ärtor: Frankrike

• Havre: Sverige

• Äpple: Polen

• Potatis: Sverige och Belgien

• Lök: Polen och Nederländerna