facebooktwittermail d

Hästsjukdom sprids – stoppkampanj inleds

Förra året drabbades 66 hästanläggningar av kvarkan, vilket var fler än någonsin tidigare i Sverige. Nu uppmärksammas sjukdomen i kampanjen Stoppa kvarkan med förhoppningen att minska smittspridningen.

Fler hästanläggningar drabbades av kvarka under förra året. Arkivbild.
Fler hästanläggningar drabbades av kvarka under förra året. Arkivbild.

För första gången på flera år vänder kurvan av antalet utbrott av kvarka uppåt. 2022 drabbas 66 anläggningar av kvarka vilket kan jämföras med 48 utbrott året innan.

Kvarka är mycket smittsamt och att få in kvarka i ett stall kan få stora konsekvenser både för hästvälfärden och för verksamhet och ekonomi för ridskolor och arrangörer av tävlingar inom travsporten och ridsporten. Ett aktuellt exempel är Romme travbana, som nyligen drabbades av kvarka. Stallbacken isolerades och flera tävlingsdagar fick flyttas till andra banor.

”Kanske kan Romme vara en väckarklocka för alla om att kvarka kan drabba alla hästar och visa betydelsen av tidig upptäckt och isolering? Utöver alla kostnader för inställda lektioner och tävlingar ska vi inte glömma bort lidandet för hästarna. Obehandlad kvarka kan ge allvarlig sjukdom och har i sällsynta fall till och med lett till dödlighet”, säger Johanna Lindahl, veterinär på SVA, i ett pressmeddelande.

Smittspridningen av kvarka sker ofta när hästar flyttas mellan olika stallar. En tidig upptäckt av smittan kan minska smittspridningen. Hästägare och hästskötare som är uppmärksamma på hur hästarna mår, som tempar vid minsta symtom och isolerar hästen vid förhöjd temperatur kan stoppa smittspridningen, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i pressmeddelandet.

Sedan 2021 finns även ett godkänt vaccin mot kvarka. Hästar som reser och tävlar frekvent bör vaccineras för att minska risken för smittspridning, menar SVA.

För att minska spridningen av kvarka inleds nu en kampanj för att få stopp på spridningen. Flera organisationer i Sverige och andra länder har inlett en kampanj för att få stopp på spridningen.

Åtta mål för att stoppa smittan

• Vet vad kvarka är och förstår när det kan vara risk.
• Vet att smittspridning går att stoppa och hur man gör.
• Skyddar sina hästar från smittor med hjälp av god hygien, rätt rutiner och vaccination.
• Agerar genomtänkt och rätt.
• Använder ett system för karantän av inköpta eller nytillförda hästar.
• Isolerar sjuka hästar.
• Jobbar i samverkan, i stallet, med veterinären och andra berörda.
• Bidrar till att minska stigmatiseringen kring kvarka och smittor.

Källa: Stoppa Kvarkan

Läs också

Insamling ljuset i tillvaron när ridskolans hästar fick kvarka

Nya rön kring spridning av kvarkasmitta

Tysta smittbärare sprider kvarka

Gården drabbades av kvarva: ”Både en förbannelse och en välsignelse”

Positivt besked om kvarkavaccin

Vaccin mot kvarka får börja säljas i hela EU