facebooktwittermail

Nya rön kring spridning av kvarkasmitta

Ordna så att det finns överdragskläder i stallet för till exempel veterinären. Det är nya rekommendationer för att minska risken för kvarkasmitta efter en ny forskningsstudie.

SLU rekommenderar nu att besökare som hovslagare och veterinärer ska kunna få tunnare överdragsjackor när de kommer till ett stall för att minska risken för smittspridning.
SLU rekommenderar nu att besökare som hovslagare och veterinärer ska kunna få tunnare överdragsjackor när de kommer till ett stall för att minska risken för smittspridning. FOTO: MOSTPHOTOS

På Sveriges lantbruksuniversitet har forskare studerat hur kvarkabakterier kan överföras via kläder och hur länge bakterierna överlever på textilmaterial. Forskarna har också studerat hur mycket bakterier som fastnar på ärmar vid hantering av hästar.

Det visade sig att bakterierna kan överleva minst ett dygn på de två typer av textilmaterial som undersöktes, tyg från en t-shirt och från en jacka. Längst överlevde bakterierna på t-shirten.

Studien visade också att det fastnade stora mängder bakterier på ärmarna när försökspersonerna hanterade hästar.

Hygienrekommendationer

Slutsatsen blev därför att det finns en stor risk att bakterierna förs vidare via kläderna om personer som veterinärer, id-kontrollanter, equiterapeuter, hovslagare eller andra besöker flera stallar samma dag. Därför rekommenderar forskarna att man ska erbjuda tunna överdragskläder och handtvätt vid sådana besök.

För att minska risken för smittspridning av kvarka vid misstanke eller utbrott rekommenderas sedan länge god hygien, byte av kläder eller användning av skyddskläder samt rengöring av skor och stövlar.

Kvarka

Kvarka orsakas av streptokockbakterien Streptococcus equi och är en mycket smittsam sjukdom som är anmälningspliktig.

En vanlig orsak till utbrott är uppstallning av nya hästar, eller importerade hästar, som bär på smittan utan att först haft dem i isolering under minst tre veckor.

Genom svensk forskning under flera år ser det ut som om ett kvarkavaccin kan bli verklighet på marknaden inom ett per år.

Källa: SLU, SVA