facebooktwittermail

Vaccin mot kvarka får börja säljas i hela EU

Nu är det helt klart att det svenska vaccinet mot den plågsamma och smittsamma hästsjukdomen kvarka får börja säljas i EU. Det kommer att finnas på apotekshyllorna under andra halvåret i år.

Vit häst i hage.
Arkivbild – hästen på bilden har inte med texten att göra. FOTO: ALINA ÖSTERSTRÖM

– Produktionen av vaccinet Strangvac är redan igång i Spanien, men vi behöver trycka etiketter, kartonger och bipacksedlar. Det kan man inte göra förrän man fått tillstånd, säger Andreas Andersson, vd för djurläkemedelsföretaget Intervacc.

På måndagen den 16 augusti meddelade EU-kommissionen att Intervacc beviljats tillstånd att marknadsföra vaccinet inom EU. Strangvac har utvecklats i samarbete med världsledande forskare vid Karolinska Institutet och Sveriges lantbruksuniversitet under många år. 

Läkemedelsjätte sköter lanseringen 

Snart kommer det att marknadsföras och distribueras i Europa av en av jättarna inom hästläkemedel, Dechra Pharmaceuticals. Svenska Intervacc har redan tecknat ett avtal med dem.

– Vi har redan förberett lanseringen och vi kommer att rikta oss till veterinärer, som också kommer att få utbildning i hur Strangvac används. Vi kommer alltså inte att rikta oss till djurägare direkt, säger Anders Andersson.

Han räknar med att Sverige blir ett av de första länderna som får möjlighet att köpa vaccinet. I Skandinavien blir det ett dotterbolag till Intervacc som kommer att marknadsföra och saluföra preparatet.

Intervacc vill inte uttala sig om den framtida försäljningen, men gör en jämförelse med hur omfattande vaccineringen mot hästinfluensa är.

– I Europa har ungefär hälften av hästarna vaccinerats mot hästinfluensa. Vi tror att vi kommer att hamna ungefär där även med vaccinet mot kvarka, säger Andreas Andersson.

LÄS OCKSÅ:

Positivt besked för kvarkavaccin

Stoppa kvarkan med goda rutiner

Så klarade Husabyöhns islandshästgård kvarkautbrottet

Kvarka

Kvarka är idag den vanligaste infektionssjukdomen hos hästar. Det svåra lidandet hos drabbade hästar och de stora ekonomiska konsekvenserna hos drabbade stall gör sjukdomen till en prioriterad hälsofråga hos världens hästveterinärer.

Kvarka orsakas av bakterien Streptococcus equi och är en väldigt smittsam sjukdom. Ett utbrott av kvarka innebär ett stort arbete med att begränsa smittspridningen och det tar ofta lång tid att bli av med sjukdomen från ett stall.