Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 28 januari 2018

  Lyckad satsning på hopphästar i Jämtland

  Det går bra för den jämtländska hopphästaveln. Förra året blev Silver Kazam som första SWB-häst utsedd till premiehingst i tyska Oldenburg och såldes på auktion för 85 000 euro. I december blev en annan jämtländsk hingst selekterad till en elitauktion i Frankrike.

   Nätverket Jumpland startade 2012. Sedan starten har 41 föl fötts hos de jämtländska uppfödarna som har varit med i nätverket.
  Bild 1/2 Nätverket Jumpland startade 2012. Sedan starten har 41 föl fötts hos de jämtländska uppfödarna som har varit med i nätverket. FOTO: Anna Hedendahl
   Anna Hedendahl drömde om att föda upp hopphästar i Jämtland för den internationella marknaden. 2012 drog hon igång nätverket Jumpland. Att satsa på hästuppfödning är ett långsiktigt projekt, men redan nu har deltagarnas uppfödningar varit framgångsrika både i Sverige och utomlands.
  Bild 2/2 Anna Hedendahl drömde om att föda upp hopphästar i Jämtland för den internationella marknaden. 2012 drog hon igång nätverket Jumpland. Att satsa på hästuppfödning är ett långsiktigt projekt, men redan nu har deltagarnas uppfödningar varit framgångsrika både i Sverige och utomlands. FOTO: Linda Olsson

  – Vi var kaxiga och satte som projektmål att vi skulle ha med en häst i svenska hopplandslaget, säger Anna Hedendahl som är initiativtagare till projektet och nätverket Jumpland som startade 2012.

  Dit har de inte nått än, men de uppfödare som varit med har lyckats mycket väl. Tre hästar är sålda till Sydafrika, en häst tävlats av svenska ryttaren Erika Lickhammar i Holland och i höstas blev tvåårshingsten Silver Kazam den första SWB-hästen att utses till premiehingst i tyska Oldenburg.

  Uppfödaren Astrid Borg hade sålt hästen två år tidigare på Elitfölauktionen på Flyinge men var på plats i Tyskland och kunde se när hennes egen uppfödning för andra gången såldes på auktion. Nu landade prislappen på 85 000 euro för den Jämtlandstillverkade hopphingsten.

  Mixad verksamhet

  Anna Hedendahl har själv sålt sin tvåårige hopphingst på en elitnätauktion i Frankrike så sent som i december för 15 000 euro.

  – 2012 jobbade jag på Regionförbundet i Jämtlands län. Jag fick sällan prata om hästföretagande på jobbet så jag gick in till grannhuset där de som jobbade med EU-stöd Leader satt och sa att jag gärna ville starta ett projekt för att föda upp internationella hopphästar, säger Anna Hedendahl som bor i Lit två mil norr om Östersund.

  Det är en mix av olika aktiviteter, nätverkande och kunskapsinhämtande, studieresor och nya tränarsamarbeten som har gjort Jumpland framgångsrikt.

  – För vissa blev vår studieresa till Tyskland, Nederländerna och Belgien helt avgörande. Att få sitta ner och prata avslappnat med de riktiga stora inom aveln och ridsporten internationellt är ynnest, säger Anna Hedendahl.

  Fokus på fördelarna

  – Det vi lärde oss i projektet var att som företagare så måste alla delar av livet fungera, även familjerelationerna. Vi har suttit många timmar och pratat om allt. Vägt fördelar mot nackdelar och respekterat varandras olikheter. Det är inte alltid lätt att vara kvinna och föda upp hästar och här har vi kunnat hjälpa varandra att hålla fokus på det positiva och högkvalitativa, säger hon.

  Jumpland

  Vid starten 2012 ingick sju uppfödare i projektet, några har flyttat från Jämtland och nya har tillkommit. Tack vare EU-stöd kunde Jumpland bjuda in föreläsare och tränare samt arrangerat hästföretagardagar. En kvävebehållare för att transportera semin köptes också in och har använts på otaliga flyg- och bilresor för att ta med semin hem till Jämtland då postleveranserna inte fungerar fullt ut.

  Jumpland i siffror:

  41 födda föl

  22 sålda hästar, varav 8 utomlands

  LÄS MER: Agria slopar åldersgräns för hästarLÄS MER: Hästar ser inte människor som ledareLÄS MER: Den okända historien om ATL:s hästarLÄS MER: Två travare till salu för under tusenlappen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen