Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 22 september

  Död häst misstänks vara djurplågeri

  Just nu utreder polisen i Jönköping ett fall av djurplågeri av ett sto som hittats dött och uppges ha saknat både ett öra och ett öga.

   Ett nytt fall där en häst misstänks ha plågats till döds inträffade i måndags morse. Arkivbild.
  Ett nytt fall där en häst misstänks ha plågats till döds inträffade i måndags morse. Arkivbild. FOTO: Shutterstock

  Ägaren hittade den döda hästen, ett sto, i hagen på måndagsmorgonen på en gård i Jönköpingstrakten.

  – När jag kom fram förstod jag att hon var död och att det inte har skett naturligt, säger ägaren till Jönköpings-Posten.

  Polis och veterinär kallades till platsen och det uteslöts att hästen dött en naturlig död. Bland annat saknades ett öra och ett öga på det döda stoet. En anmälan om djurplågeri upprättades. Ingen misstänkt finns i nuläget.

  – Jag vill inte kommentera eller säga hur hästen kan ha dött. Vi är i inledningen av utredningen, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen i Region Öst.

  Det har under den senaste tiden skett flera fall av misshandel och övergrepp av hästar. Bland annat i Halland, där åtminstone åtta hästar ska ha utsatts för olika typer av djurplågeri. I tre fall har man tvingat avliva hästarna.

  I Jönköpings kommun anmäldes ett misstänkt fall för tre veckor sedan på en annan gård. Då handlade det om en häst som skadats vid könsorganen.

  Däremot saknas en nationell samordning och helhetsbild kring den här typen av brott i Sverige. Dessutom undersöks dödsorsaker genom obduktion bara hos ett fåtal hästkroppar hos Statens veterinärmedicinska anstalt. En obduktion skulle annars kunna ge besked om orsaken till skadan varit naturlig eller om den orsakats av en människa. En sådan undersökning skulle också kunna användas vid en eventuell rättegång.

  I Frankrike utreder polisen minst tolv brott där hästar lemlästats och hittats med öron eller könsorgan bortskurna.

  LÄS OCKSÅ: Fransk polis grep misstänkt hästplågare

  Relaterade artiklar

  Till toppen