Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 24 augusti

  Brutala lemlästningar av hästar i Frankrike

  Utstuckna ögon, avskurna öron eller borttagna könsorgan. I Frankrike utreder polisen en serie brutala lemlästningar av hästar på olika platser i landet.

  – Det är obegripligt grymt, säger hästuppfödaren Claire Juillet till ATL.

   Brutala attacker på hästar chockerar i Frankrike (arkivbild).
  Bild 1/2 Brutala attacker på hästar chockerar i Frankrike (arkivbild). FOTO: Lena Karlsson
   Claire Juillet, som föder upp hästar, grisar och kor på sin gård i Bourgogne representerar hästuppfödarna inom Frankrikes näst största jordbrukarfack Coordination Rurale. Hon har gjort en kartläggning av de mystiska brotten.
  Bild 2/2 Claire Juillet, som föder upp hästar, grisar och kor på sin gård i Bourgogne representerar hästuppfödarna inom Frankrikes näst största jordbrukarfack Coordination Rurale. Hon har gjort en kartläggning av de mystiska brotten. FOTO: Coordination Rurale

  Häromdagen hittades ett fullblod med avskuren hals i en hage i Bretagne.

  Polisen i Frankrike utreder nu tolv brutala brott mot hästar som har inträffat sedan i februari.

  Gemensamt för de fall som polisen tittar på, är att hästarna har dödats med kniv, har ett öra bortskuret, och har lemlästats på andra sätt. Ibland är ett öga utskuret, ibland är könsorganen eller manen avskuren.

  Olika platser i landet

  Polisen vet inte om det handlar om en och samma förövare, eller om flera olika brottslingar.

  Men dåden har skett på helt olika platser i landet, och än så länge finns det bara teorier om vad som kan ligga bakom.

  – Vi utreder alla spår, sekter, satanister… En enskild psykotisk individ kan ligga bakom, eller någon kan ha skapat en ny rit, en utmaning som sprids på Darknet, säger en anonym representant för polisen till radiokanalen France Info.

  Läs också: Keso blev knivskuren i sin box – ägare går ut med varningLäs även: Sto misstänkt knivskuret – hittades blodig i hage

  Ett 30-tal fall – bara i år

  Uppfödare hävdar att brotten måste ha utförts av personer som är välbekanta med hästar.

  – Men vilket motiv har dessa personer? Vilken hjärna kan få någon att utföra ett sådant dåd? Det är obegripligt grymt, säger Claire Juillet, som föder upp hästar, grisar och kor på sin gård i Bourgogne.

  Hon representerar hästuppfödarna inom Frankrikes näst största jordbrukarfack Coordination Rurale, och har gjort en kartläggning av de mystiska brotten.

  Hittills innehåller hennes lista för 2020 ett 30-tal fall, som även innefattar hästar som har dödats på andra sätt än med kniv, till exempel genom strypning, elchocker eller pistolskott. Historierna skapar förstås oro inom kåren.

  Även skett inomhus

  Claire Juillet säger att det är omöjligt för hästägarna att stänga in sina djur för att ha dem under ständig övervakning.

  – Jag har 45 hästar men bara fem spiltor. En del av brotten har dessutom skett inomhus.

  Hon tror att det enda sättet att stoppa förövarna är att ge brotten uppmärksamhet, för att öka vaksamhet mot märkliga beteenden i närheten av djuren.

  I Frankrike finns drygt en miljon hästar och omkring 10 000 gårdar som föder upp hästar, ofta i kombination med annan verksamhet.

  Grymhet mot djur kan ge upp till två års fängelse och drygt 300 000 kronor i böter i Frankrike.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen