Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 5 november 2019

  Keso blev knivskuren i sin box – ägare går ut med varning

  Under måndagskvällen blev en häst knivskuren i Arlöv i södra Skåne. Det tre år gamla stoet Keso stod i sin box när någon eller några ska ha tagit sig in och knivskurit henne på flera ställen.

  – Jag vill inte att fler ska bli drabbade. Det kan ske här eller i ett annat stall, säger ägaren Mathilda Johansson.

   Stoet hade två djupa sår på var sida om svansen.
  Stoet hade två djupa sår på var sida om svansen. FOTO: Privat

  Brottet ska ha inträffat mellan 21.30 och 22.40 på måndagskvällen på Burlövs ryttarförening i Arlöv. Ägaren Mathilda Johansson, som själv har fött upp Keso och haft henne sedan hon föddes, gjorde upptäckten då hon kom till stallet sent på kvällen. Den stora porten till stallet var olåst och även gallergrindarna var olåsta.

  – Jag tänkte att någon hade glömt att låsa, för det borde ha varit folk där bara en timme innan jag kom dit, berättar hon för ATL.

  Men när hon kom till Keso för att fodra var det något som inte stämde. Stoet brukar alltid komma fram direkt till krubban, men det gjorde hon inte nu.

  – Jag tänkte direkt på kolik och skulle kolla om hon har ätit och bajsat, och då såg jag att hon hade tre skärsår på halsen, säger Mathilda Johansson.

   Mathilda Johansson.
  Mathilda Johansson. FOTO: Privat

  Kommer inte bli helt återställd

  Veterinär och polis tillkallades direkt. Keso hade ett skärsår på högra sidan av halsen och tre på vänstra, samt ett jack på mulen. Hon hade även två ganska djupa sår på rumpan samt en skada på benet som blödde kraftigt, skuret i senan.

  – Det vet vi inte riktigt hur det kommer bli med. Veterinären sa att de andra kommer läka men det på senan kommer inte att bli helt bra genom att det är så pass djupt. Hon kommer inte att kunna bli någon ridhäst.

  Inga fler hästar i stallet har blivit utsatta. Enligt Mathilda Johansson sade veterinären och polisen att de som begår den här typen av handlingar ofta går på ston.

  – Och hon är en skäck så hon syns, de kanske har spanat in henne. Eller så hann de inte mer. Jag kom körande med helljus så de kanske stack då.

   Keso hade tre skärsår på vänstra sidan om halsen och ett på högra, samt ett jack på mulen.
  Keso hade tre skärsår på vänstra sidan om halsen och ett på högra, samt ett jack på mulen. FOTO: Privat
   Enligt veterinär kommer såret på benet bli svårt att läka.
  Enligt veterinär kommer såret på benet bli svårt att läka. FOTO: Privat

  Hoppas på vittnen

  Det är i nuläget okänt hur gärningspersonen/personerna tagit sig in i stallet. Ett fönster var olåst och det finns spekulationer att personen kommit in den vägen, eller så kan hen ha väntat kvar medan ryttarföreningens medlemmar låst och sedan gått ut.

  – Poliserna som kom hade aldrig varit med om detta förr. De skulle starta en utredning och jag gjorde en anmälan om djurplågeri. Jag har inte jättemycket förhoppningar då det inte finns några spår än. Det finns inget som tyder på att någon brutit sig in, utan någon har bara klivit in.

  Enligt polisen hänger det på vittnen för att kunna komma vidare i utredningen.

  – Vi ska begära in handlingar från veterinären och förhöra människor i föreningen, vilka tider man varit där och vad man har sett, för att försöka komma fram till vem som kan ha gjort det, säger Mikael Ramsbjer, utredare vid polisen i södra Skåne.

   Mathilda Johanssons Facebookinlägg har blivit vida spritt.
  Mathilda Johanssons Facebookinlägg har blivit vida spritt.

  Väcker reaktioner

  Mathilda Johansson bestämde sig för att skriva om händelsen på Facebook. Ett inlägg som i skrivande stund har över 4 000 delningar och mer än 2 000 reaktioner och kommentarer.

  – Jag vill att det ska spridas så folk kan vara uppmärksamma. Vi vidtar de åtgärder vi kan här och jag sätter min häst först i detta. Men jag vill inte att fler ska bli drabbade. Man vet inte om det är en engångshändelse, men antagligen inte. Det kan ske här eller i ett annat stall.

  Vad Mikael Ramsbjer kan minnas har inget liknande inträffat inom hans polisområde. Han uppmanar hästägare att se över säkerheten så att obehöriga inte kan komma in till hästarna.

  – Se över säkerheten och se över tillsynen av hästarna. Nu när det har hänt nyligen kan det vara bra med extra bevakning, säger Mikael Ramsbjer.

  Uppdatering: Senare samma vecka beslutades att Keso skulle avlivas, vilket skedde på torsdagen.

  Läs också: Sto misstänkt knivskuret

  Relaterade artiklar

  Till toppen