Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 8 september

  Fransk polis grep misstänkt hästplågare

  Tack vare en fantombild har fransk polis lyckats gripa en man som misstänkts för att ha lemlästat hästar.

   Den misstänkta personen ska utsatt flera hästar i Frankrike för knivattacker, och över tjugo hästar har tvingats avlivas. (Arkivbild.)
  Den misstänkta personen ska utsatt flera hästar i Frankrike för knivattacker, och över tjugo hästar har tvingats avlivas. (Arkivbild.) FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Fransk polis utreder ett stort antal fall där hästar har fått ögonen utstuckna, öronen avskurna och könsorganen knivskurna. Över tjugo hästar har tvingats avlivas på grund av sina skador.

  De senaste veckorna har attackerna blivit fler och en stor polisiär sökinsats har ägt rum i Côte-d’Or i östra Frankrike, enligt nyhetsbyrån Reuters, som också uppger att en misstänkt person gripits. Fransk polis har inget motiv till lemlästningen men det finns teorier, bland annat att det skulle kunna handla om en satanistisk rit, en makaber troféjakt eller en internetutmaning.

  Flera fall i Sverige

  Även i Sverige har flera hästar knivskurits i år. I Varberg har polisen registrerat sex händelser där åtta hästar blivit skadade. Två av attackerna, i Valinge i januari och juni, prioriteras av polisen.

  – En häst hittades skadad i januari och sedan två hästar till i samma hage i juni. Skadorna är sådana att de har tillfogats av en människa, säger Thomas Ahlm som är förundersökningsledare vid polisen i Varberg.

  Alla tre hästar har avlivats på grund av sina skador.

  Svårt med teknisk bevisning

  I slutet av augusti hittades ett sto svårt skadat i en hage i Tvååker och den hästen är också avlivad.

  – Vi försöker gå till botten med detta, men vi vet att hästar kan orsaka konstiga skador på sig själva och varandra, säger Anders Wiss som är lokalpolisområdeschef i Varberg.

  I dagsläget har polisen ingen teknisk bevisning eller vittnen och av de sex inträffade händelserna är bara tre förundersökningar fortfarande är öppna.

  – Om vi inte hittar någon person som vi kan binda till skadorna kan vi inte driva frågan vidare, säger Anders Wiss.

  Relaterade artiklar

  Till toppen