Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 21 februari 2018

  Allt fler hästar i näringsverksamheten

  Trenden är tydlig – det finns fler hästar i näringsverksamhet än tidigare och fler är sysselsatta inom näringen. Det visar nya siffror som Jordbruksverket presenterat i dag.

  FOTO: Hästföretagarforum

  Jordbruksverket presenterade i dag ett urval av siffror från den kommande rapporten Hästhållning i Sverige 2016, i samband med Hästföretagarforum i Göteborg. Rapporten är en fördjupande undersökning av hästskattningen från 2016 och en uppföljning av liknande undersökning som gjordes 2010.

  – Vi kan se en tydlig utveckling, antalet hästar i näringsverksamhet och antal sysselsatta i näringen ökar. Det kan vi se i undersökningen även om skillnaden inte är helt statistiskt säkerställd, säger Magnus Nordgren.

  Näringsverksamhet med häst omfattar 15 000 årsarbetskrafter fördelat på 27 900 personer.

  Fler hästar

  Ungefär 25 procent av Sveriges hästar finns inom näringsverksamhet, slår Jordbruksverket fast. 2010 var det knappt 80 000 hästar av Sveriges då 360 000 hästar som fanns inom näringsverksamhet, 2016 hade den siffran ökat till drygt 95 000.

  Andelen hästhållare som är över 65 år har ökat signifikant. I rapporten redovisas två undergrupper: ridskolor och turridningsföretag samt A-tränare inom trav och galopp. Inom bägge dessa grupper har andelen hästhållare äldre än 65 år mer än fördubblats. Nästan 15 procent av hästhållarna i dessa undergrupper är över 65 år.

  – Genom rapporten får vi en översiktlig bild av vem hästhållaren är, hur man håller sina hästar, vad man använder sina hästar till och hur näringsverksamhet med häst ser ut, säger Magnus Nordgren

  Färre spiltor

  En annan tydlig trend inom hästbranschen är att andelen stallar med spiltor går ner.

  Det är i gruppen ridskolor och turridningsföretag som flest stall med helt eller delvis spiltor återfinns. 2010 hade 60 procent av dessa anläggningar spiltor och 2016 var den siffran lite drygt 35 procent.

  LÄS OCKSÅ: Nytt pris till hästföretagareLÄS OCKSÅ: Ny gemensam strategi för hästföretagareLÄS OCKSÅ: Lyckad satsning på hopphästar i Jämtland

  Relaterade artiklar

  Till toppen