facebooktwittermail

Hård kamp för att rädda jordgubbarna mot kyla

Kalla nätter slår hårt mot de svenska jordgubbarna. Odlare runt om i landet tar nu till alla medel för att rädda sommarens skörd.

Kalla nätter slår hårt mot de svenska jordgubbarna.
Kalla nätter slår hårt mot de svenska jordgubbarna. FOTO: MOSTPHOTOS

De senaste dagarna har många svenska jordgubbsodlare fått det hett om öronen – i takt med att temperaturen klättrat nedåt på flera håll i landet.

En av dem som sliter extra hårt just nu är Rebecka Andersson som äger Munkagårds egendom i Falkenberg. Hon är uppe på nätterna och kollar till sprinklersystemet med jämna mellanrum.

– Man får vara alert hela tiden och sköta det där så det inte fryser. Stannar bevattningen så har man kanske 20 minuter på sig att få igång pumparna igen, säger hon till TT.

Värre i år

Det har varit en intensiv vecka. I vanliga fall brukar det bli markfrost vid tretiden när solen gryr. Nu börjar det redan vid niotiden på kvällen.

– Det var faktiskt så här förra året också, för ganska exakt ett år sedan. Vi har haft jordgubbsodlingen sedan 1993 och har aldrig varit med om sådana här vårar som det varit nu, säger Rebecka Andersson.

Men det är mycket värre i år jämfört med i fjol, bedömer hon.

Kommer ni att klara av att ha jordgubbar till midsommar?

– Vi brukar ha det till midsommar, ofta har vi det. Men nu känns det lite som att det blir veckan efter midsommar.

På Munkagård är det självplock som gäller, ingen försäljning, och därför är man inte så beroende av just midsommarhelgen.

– Jag kan tycka att det är minst lika bra att ha en sen säsong i juli när folk har semester och har tid att plocka, konstaterar Rebecka Andersson.

Midsommarleveransen hotad

Tomas Stenhuse driver Stenhuse gård på Gotland, där det också varit kalla nätter. Han är nu osäker på om gården kommer att klara sin leverans till midsommar.

– Nej, det är tveksamt faktiskt om det här bara ska fortsätta, det här vädret, säger Tomas Stenhuse, som hoppas att det vänder.

På de fält där det börjat blomma är det under kontroll, men för de andra krävs det att han lägger ut väv för att försöka driva på odlingen.

Tomas Stenhuse har även sparrisodling som påverkats av köldknäppen. För det är inte bara jordgubbarna som fryser i det kalla vädret. Som ATL tidigare har berättat befarar odlare i Skåne att det blir brist på färskpotatis till midsommar. Även äpplen hotas.

Marcus Söderlind, ordförande i LRF trädgård, har fått rapporter om frostskador från en del fruktodlare i landet.

– Nu blev det väldigt kallt mitt i blomningen, konstaterar han och utvecklar:

– Det är blommorna på frukt och bär som är väldigt känsliga för frost, eller potatisblast som har kommit upp.

Läs mer: Frost hotar färskpotatis: ”Ekonomin redan pressad”

Läs också: Eld ska rädda äppelodlingarna