Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 maj

  Eld ska rädda äppelodlingarna från frosten

  Ett par kraftiga frostnätter mitt i äpplenas blomningstid har orsakat skada i odlingarna runt om i Skåne. Värst är läget i nordöstra Skåne, där man bland annat försöker bekämpa frosten genom att elda.

   Frosten har skadat äppelblommorna på Solnäs gård utanför Lund. För att stoppa frosten eldades halmbalar hela natten på Solnäs gård utanför Lund.
  Frosten har skadat äppelblommorna på Solnäs gård utanför Lund. För att stoppa frosten eldades halmbalar hela natten på Solnäs gård utanför Lund. FOTO: Torbjörn Esping/Jan Flemming Jensen

  Distriktet nordöstra Skåne står i normala fall för cirka 25 procent av Äppelrikets produktion. Här har frosten bitit tre nätter i följd och vissa odlingar är i princip helt skadade, medan det finns 40-50 procent blommor kvar i andra.

  – I nordöst kan vi definitivt säga att skörden kommer att bli mindre, säger Henrik Stridh, vd i Äppelriket.

  I västra delarna av Skåne, längs kusterna och på Österlen är läget inte lika illa, men också här har odlingarna skadats av den oväntade frosten. Samtidigt har blomningen varit så rik i år att det inte behöver få så stor påverkan på skörden, enligt Henrik Stridh.

  – Men det är svårt att få hela bilden i dag. Först framåt midsommar när karten är framme kan vi se den fulla konsekvensen av den senaste tidens järnnätter, säger han.

  Sämre kvalitet på frukten

  Det är de blommor som har kommit längst i utvecklingen som har skadats mest. Det finns fortfarande kvar oskadade eller mindre skadade blommor som fortfarande kan pollineras, men kvaliteten på frukten väntas bli lägre.

  Frostskadorna är inte heller jämnt fördelade över odlingen vilket försvårar plockningen.

  – För att rädda sin skörd har odlare varit ute i flera nätter och försökt bekämpa frosten, till exempel genom att klippa gräset för att frigöra markvärme, bevattna eller elda eftersom vatten och rök kan dämpa frosten, säger Sanja Manduric, växtskyddsrådgivare på Jordbruksverket.

  Minus 4 grader

  Jan Fleming Jensen, odlingschef på Kiviks musteri, jobbade hela natten mellan onsdag och torsdag, eldade halmbalar och körde runt med en stor fläkt för att stoppa frosten från att förstöra äppelblommorna på Solnäs gård utanför Lund med 26 hektar äppelodling. Under natten föll temperaturen till minus 4 grader.

   Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks musteri.
  Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks musteri. FOTO: Torbjörn Esping

  – Jag tror att vi fick upp temperaturen. Om det ändå blir frostskador är det inte längre ett klass 1-äpple utan måste säljas som klass 2 och det är en ekonomisk fråga, säger han.

  De första äpplena väntas i början av augusti då Transparente Blanche mognar. Kring 10 augusti börjar volymsorten Discovery plockas.

  ATL TV: Jättefläkt ska rädda äppelodlingarna – se vårt reportage från 2019!

  Relaterade artiklar

  Till toppen