facebooktwittermail d

Han tror på nötterna

Rörum

Är storskalig nötodling möjlig i Sverige? Det tror Jona Elfdahl som håller på att anlägga landets första kommersiella provodling av nötter.

Längst ut växer pil och kastanjeträd som ska ge lä och bidra till att pollinera de andra kastanjerna i odlingen.
Längst ut växer pil och kastanjeträd som ska ge lä och bidra till att pollinera de andra kastanjerna i odlingen. FOTO: JONATAN JACOBSON

Jona Elfdahl är bosatt på en mindre gård på Österlen där han odlar grönsaker till självhushåll och bedriver fröodling av ovanliga grödor till Runåbergs fröer. Vid sidan av arbetet som konstnär jobbar han som arborist och nu håller han dessutom på att anlägga Sveriges första kommersiella provodling av nötter på sin mark.

– En del har något nötträd hemma i trädgården men inte så många verkar tro att det går att odla i större skala. Förutom hasselnöt kommer jag att provodla valnöt, äkta kastanj och mandel, säger Jona Elfdahl.

Totalt kommer odlingen att bestå av runt 160 träd på en hektar. En liten del är redan på plats men merparten av odlingen kommer att anläggas i vår. Jona Elfdahl tror att Österlen är rätt plats för nötodling i Sverige.

– Nötträd är precis som äppleträd känsliga för frost på våren. Det går att odla exempelvis valnöt långt upp i landet men för att satsa kommersiellt borde förutsättningarna vara bäst här, säger Jona Elfdahl.

PREMIUM: Udda frön ny nisch att tjäna pengar på i lantbruket

PREMIUM: Därför satsar bagerierna på kulturspannmål

Äkta kastanj på väg upp.
Äkta kastanj på väg upp. FOTO: JONATAN JACOBSON

Nötsorter ympas in

Hans mark är kuperad vilket också passar bra för odlingen. På slänterna ska nötsorterna ympas på grundstammar där anlagda vallar samlar upp regnvatten. Provodlingen kommer att utformas som en skogsträdgård, ett odlingssystem där skogens naturliga ekosystem efterliknas. Nötträden kommer därför att växa tillsammans med andra träd och buskar som gynnar nötträden på olika sätt.

– Både valnöt och kastanj trivs i lövskog och för att etablera sig behöver de vindskydd. Därför ska jag plantera två till tre klibbalar runt varje nötträd, alarna binder även kväve till marken, säger Jona Elfdahl.

LÄS MER Spirande lönsamhet för kulturgrödor

Jona Elfdahl kommer även att hålla odlingskurser hemma på gården.
Jona Elfdahl kommer även att hålla odlingskurser hemma på gården. FOTO: JONATAN JACOBSON

25 kilo per träd

Han är influerad av odlingsgurun Martin Crawford som har flera olika nötodlingar i södra England och leder organisationen Agroforestry Research Trust. Enligt Crawford kan kastanjeträd som mest ge en avkastning på 25 kilo per träd. I en odling motsvarar detta fem ton per hektar vilket ligger i nivå med svenska normalskördar av exempelvis vårvete.

– Matkastanjen kan mäta sig med spannmål både när det gäller avkastning och näringsinnehåll. Det första åren behöver träden formas så att det får en krona men därefter behöver de inte ens beskäras, säger Jona Elfdahl.

Jona Elfdahl vid ett tvåårigt mandelträd.
Jona Elfdahl vid ett tvåårigt mandelträd. FOTO: JONATAN JACOBSON

Upp till tio år

Enligt honom tar det fem år innan kastanjeträden ger en någorlunda skörd och tio år till full produktion. För valnötterna kan det ta ytterligare några år.

– Jag tror att det finns intresse för att svenskodlade nötter och förhoppnings kan den här odlingen inspirera fler att odla nötter i framtiden, säger Jona Elfdahl.

LÄS OCKSÅ: Reggaefestival startar egen grönsaksodling

LÄS OCKSÅ: Bönder ryckte ut för att hjälpa grannar i väst

 

Nötodling Österlen

Leader Sydöstra Skåne har beviljat 200 000 kronor till projektet som även ska bekosta en bevattningsanläggning som drivs med solel, skördeverktyg och studieresor.

I projektets referensgrupp finns personer som bland annat har koppling till SLU, Lunds universitet och Högskolan i Kristianstad.