Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 oktober 2017

  Spirande lönsamhet för kulturgrödor

  Sten Rosvall på Gotland odlar samma vetesorter som människorna gjorde för 8 000 år sedan.

  – Det innebär mindre klimatpåverkan, godare bröd och förhoppningsvis större lönsamhet än vid konventionell odling av spannmål, säger han.

  År 1965 blev det känt att vetesorterna Enkorn, Emmer och Spelt odlades på en gård i Ardre på östra Gotland. Fyndet var unikt, eftersom dessa grödor är flera tusen år gamla. De senaste tio åren har Sten Rosvall på Broe gård i Halla, mitt på Gotland, tagit över stafettpinnen. Han och tre lantbrukare till på Gotland odlar dessa ursprungliga spannmål kommersiellt.

  – Min odling är på 14 hektar, så den är inte så stor. Än så länge har det gått bra. I år var sommarskörden god, men sedan har det kommit mycket regn som försenat höstskörden, säger Sten Rosvall.

   Ekobonden Sten Rosvall på Gotland odlar fria vetesorter, eller kulturspannmål.
  Ekobonden Sten Rosvall på Gotland odlar fria vetesorter, eller kulturspannmål. FOTO: privat

  Gutekorn sprider kunskap om vetesorter

  Han är drivande i den ekonomiska föreningen Gutekorn, som bildades år 2008. Genom den ägs, skyddas och förvaltas sortmaterial av spannmål som härstammar från Gotland.

  LÄS MER: Gen från gamla sorter kan ge nyttigare vete

  – Om man som odlare tror att kunderna är beredda att betala för ett riktigt gott och näringsrikt bröd, då är det här ett utmärkt sätt att samverka, tycker Sten Rosvall.

   Ursprungliga spannmålssorter som Enkorn och Emmer anses klara sig förhållandevis bra mot sjukdomar, förklarar Sten Rosvall.
  Ursprungliga spannmålssorter som Enkorn och Emmer anses klara sig förhållandevis bra mot sjukdomar, förklarar Sten Rosvall. FOTO: privat

  – Jag kallar dem fria vetesorter. De har växt här naturligt och har anpassat sig efter vårt klimat. I det moderna jordbruket har många vetesorter tagits fram i varmare klimat, i till exempel Frankrike, Argentina eller Australien, säger Sten Rosvall.

  – Vi satsar på kvalitet och använder inga bekämpningsmedel.

  Ursprungliga spannmålssorter som Enkorn och Emmer anses klara sig förhållandevis bra mot sjukdomar. Det beror på att en planta inte har samma egenskaper, motståndskraft mot en viss sjukdom, som en annan planta.

   Vetesorten vit Emmer odlas på Stens Rosvalls åkermark.
  Vetesorten vit Emmer odlas på Stens Rosvalls åkermark. FOTO: Fredrik Loberg

  Den ekonomiska föreningen Gutekorn har 20 medlemmar, varav fyra är aktiva odlare.

  Behöver nyrekrytera odlare

  – De senaste åren har några odlare slutat på grund av hög ålder, och ännu har vi inte lyckats få med nya medlemmar, säger Sten Rosvall som är 65 år.

  – Många är intresserade, men det finns en rädsla för att prova något helt nytt. Det finns inte så många unga lantbrukare.

  LÄS MER: Gamla vetesorter kan lösa miljöproblem

  – Det går utmärkt att kombinera en sådan här verksamhet med annan odling. Jag odlar potatis och lök, säger Sten Rosvall.

  Gutekorn har flera systerföreningar i landet. De arbetar för att sprida kunskaper om ursprungliga spannmål. Enkornsvetet anses vara allra äldst, cirka 8 000 år gammalt.

   ”De ursprungliga vetesorterna har växt här naturligt och har anpassat sig efter vårt klimat. I det moderna jordbruket har många vetesorter tagits fram i varmare klimat, i till exempel Frankrike, Argentina eller Australien”, säger Sten Rosvall.
  ”De ursprungliga vetesorterna har växt här naturligt och har anpassat sig efter vårt klimat. I det moderna jordbruket har många vetesorter tagits fram i varmare klimat, i till exempel Frankrike, Argentina eller Australien”, säger Sten Rosvall. FOTO: privat

  Från Sten Rosvalls gård levereras vete till kvarnar, bland annat på Gotland, i Halland, Västergötland och Södermanland. Han tror att kommersiell odling av ursprungliga spannmål kommer att växa. Både av miljöskäl och som en följd av många konsumenters ökade kvalitetskrav.

  – Att odla på det här sättet är definitivt mer hållbart ur ett klimatperspektiv, och det är ju ett starkt argument, menar han.

  – Jag tror dessutom att konsumenterna mer och mer kommer att efterfråga produkter som bär på en historia. Man vill få kunskap om var maten kommer ifrån, säger Sten Rosvall.

   Sten Rosvall är drivande inom den ekonomiska föreningen Gutekorn.
  Sten Rosvall är drivande inom den ekonomiska föreningen Gutekorn. FOTO: privat

  I somras deltog 80 personer från de nordiska länderna och Baltikum i en stor kulturspannmålskonferens på Gotland. Deltagarna besökte bland annat Sten Rosvalls gård, och inspirerade varandra inför framtiden.

  – Här på Gotland ska vi i höst följa upp konferensen med att lära oss producera bra utsäde genom ett projekt, där SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, bidrar med grundkunskaper. Även Hushållningssällskapet deltar som rådgivare, berättar Sten Rosvall.

  LÄS OCKSÅ: Experimentet – sådde vårvete på vinternLÄS OCKSÅ: Vikingadryck betalar sig än i dagLÄS OCKSÅ: Dyr nota för kronhjortarnas festmåltid

  Sten Rosvall ekobonde

  Bolagsform: Enskild firma

  Antal anställda: 2-3 under säsong

  Omsättning: 1,5 – 2,5 miljoner kronor

  Grödorna: 75 hektar odling av ekogrödor. Kulturspannmål, ekolök, ekopotatis, eko vitklöver till utsäde, ekoraps, träda och gröngödsling.

  Vinstmarginal: Växlande (högriskgrödor)

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen