Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 oktober 2017

  Het chans att tjäna pengar på fröodling

  SVALÖV, ATL

  Arealen för vallfröodling ökar i Sverige, växtodlaren och fröhandlaren Olof Christerson hoppas att fler lantbrukare även ska få upp ögonen för specialfrö.

  Olof Christerson är vd i företaget Agortus, som varit verksamma i fröbranschen sedan 2004. Agortus importerar varor från ett 20-tal länder över hela världen och säljer till de nordiska länderna, Baltikum och England.

   Olof Christerson smakar på ett krysantemumblad.
  Olof Christerson smakar på ett krysantemumblad. FOTO: Jonatan Jacobson

  Men i Sverige har företaget bara kontrakt med en odlare och det är Olof Christerson själv, som även bedriver växtodling på Olma gård.

  LÄS MER: Miljoner till specialfröer

  – Som lantbrukare är jag intresserad av att odla grödor med låg avkastning och högt kilopris. Agortus har försökt lägga ut odlingskontrakt på andra odlare men vi hittade ingen som nappade, säger Olof Christerson.

   Olof Christerson visar upp krysantemumodlingen, till vänster syns fältet med hybridspenatfrö.
  Olof Christerson visar upp krysantemumodlingen, till vänster syns fältet med hybridspenatfrö. FOTO: Jonatan Jacobson

  Stor chans att tjäna pengar

  Enligt honom finns det en stor ekonomisk potential för odlare som vill testa otraditionella grödor. Olof Christerson nämner Danmark som exempel där specialfröproduktionen, grönsaksfröer och trädgårdsfröer, omsätter en miljard kronor årligen. Hybridspenatfrö är helt dominerande och landet svarar för cirka 80 procent av världsmarknaden.

  – I södra Sverige har vi liknande odlingsförutsättningar som i Danmark, så varför skulle inte vi kunna bygga upp en egen svensk gren inom specialfröodling, säger Olof Christerson.

   ”Jag berättar gärna mer för de lantbrukare som bara är nyfikna eller vill samarbeta med Agortus”, säger Olof Christerson.
  ”Jag berättar gärna mer för de lantbrukare som bara är nyfikna eller vill samarbeta med Agortus”, säger Olof Christerson. FOTO: Jonatan Jacobson

  Odlar för asiatisk marknad

  I hans lantbruk bedrivs i år flera olika försöksodlingar. På fem hektar odlas hybridspenatfrö och på tre hektar växer stor- och småbladig krysantemum vars frön är avsedda för den sydostasiatiska marknaden. I länder som Vietnam är krysantemumblad en vanlig krydda i fiskrätter. På ett tredje fält odlar Olof Christerson timjan på två hektar, odlingen är arbetsintensiv och kräver manuell ogräsbekämpning men har samtidigt en stor potential.

  – Jag träffade en dansk lantbrukare som odlade timjan på 19 av totalt 220 hektar. Hans timjanproduktion stod för hälften av gårdens totala omsättning, säger Olof Christerson.

   Krysantemumblad i närbild.
  Krysantemumblad i närbild. FOTO: Jonatan Jacobson

  Han tycker att vi borde satsa mer på utveckling och export i Sverige, kanske kan den danska agronäringen fungera som ett föredöme.

  – I Danmark satsar man redan nu på att hitta nästa exportsuccé efter hybridspenatfrö, kanske kan det bli pak choi. Frågan är vad vi gör i Sverige under tiden, säger Olof Christerson.

   Frökapsel med omogna krysantemumfrön.
  Frökapsel med omogna krysantemumfrön. FOTO: Jonatan Jacobson

  – Specialfrö är jättespännande, säger Anneli Kihlstrand, vd på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare.

  LÄS MER: Så hittade han quinoa för svenska förhållanden

  I dag finns en svensk specialfröodling på 150 hektar riktad mot den danska marknaden, men i Sverige ligger fokus framförallt på vallfröodling. Enligt Anneli Kihlstrand är det fortfarande för tidigt att dra några generella slutsatser om årets fröskördar.

  – Men när det gäller de tidiga grässorterna i södra Sverige så har vi fått rapporter om fina skördar av rödsvingel och ängsgröe, säger Anneli Kihlstrand.

   Hybridspenatfrön i väntan på den rätta mognaden.
  Hybridspenatfrön i väntan på den rätta mognaden. FOTO: Jonatan Jacobson

  Enligt henne är svensk fröodling på frammarsch, på några år har odlingsarealen ökat från 10 000 till drygt 16 000 hektar i år och trenden är fortsatt expansion.

  – Jag tycker också att specialfrö är jättespännande, det krävs entusiaster som går före. Vi har många duktiga växtodlare i vår förening så jag kan mycket väl tänka mig att fler medlemmar kommer att odla specialfrö i framtiden, säger Anneli Kihlstrand.

   Olof Christerson rycker ogräs i timjanodlingen.
  Olof Christerson rycker ogräs i timjanodlingen. FOTO: Jonatan Jacobson

  Agortus AB

  Företaget säljer bland mycket annat senapsfrö till livsmedelsindustrin, fågelfröblandningar till detaljhandeln samt fånggrödor och groddfrö till odlare. Agortus är även projektägare till ett innovationsprojekt som Jordbruksverket beviljat 20 miljoner kronor till för att utveckla specialfröodlingen i Sverige.

  Specialfröodling i Danmark

  2016 uppgick den danska arealen för specialfröodling till 7 200 hektar, av dessa användes 5 905 hektar till odling av spenatfrö. Resterande odling är fokuserad på ett tjugotal frösorter där pak choi, kinakål, krysantemum, rädisa, gräslök, purjolök och blomsterfrö är viktiga.

  Källa: Brancheudvalget for Frø

  LÄS OCKSÅ: Getkött är hyllade ostmakarnas nya affärsidéLÄS OCKSÅ: Nya storstadstrenden – grötLÄS OCKSÅ: Intensivodling på liten yta ska ge stor avkastning

  Relaterade artiklar

  Till toppen