facebooktwittermail d

Globala matpriser på väg ned

Trots alla rapporter om högre matpriser är de internationella livsmedelspriserna nu nere på de lägsta nivåerna sedan början av året, enligt en FN-rapport. Prisnedgången har ännu inte nått Sverige.

– Jag tror att vi har sett de högsta priserna nu, säger Torbjörn Iwarson.

Skördetröska går i vetefält.
Minskningen drivs framför allt av ett pristapp på vegetabiliska oljor, spannmål och socker. Den största nedgången var världspriset på vete. FOTO: HANS DAHLGREN

Uppgifterna kommer från Food price index, som FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation publicerade under fredagen.

Nedgången är den skarpaste sedan 2008 och priserna har sjunkit fyra månader i rad. Samtidigt är de fortfarande 13 procent högre än vad de var under samma period förra året.

Torbjörn Iwarson, oberoende råvarumarknadsexpert, ser de sjunkande priserna som en korrigering av den uppgång som inträffade i samband med inledningen av Ukrainakriget. Enligt honom steg priserna till viss del på grund av överdriven oro.

– Världen feltolkade effekterna av uppgången från slutet av februari, då Ryssland angrep Ukraina. Man tittade på hur stor andel av global spannmålsexport som Ukraina och Ryssland stod för, men inte på ländernas andel av den totala produktionen. Och det är den som är det väsentliga, säger han och fortsätter:

– Med ett högt pris lockar man i stället ut export från andra länder, exempelvis USA.

Torbjörn Iwarson i kostym och kortklippt blont hår, ler mot kameran.
Torbjörn Iwarson. FOTO: LRF MEDIA

Flera orosmoln

Enligt FN-organets chefsekonom Maximo Torero är nedgången välkommen, särskilt med tanke på den ökade tillgängligheten – men han ser en osäkerhet framöver.

”Höga gödselpriser kan påverka framtida produktionsmöjligheter och böndernas försörjning, den dystra utsikten för den globala ekonomin, och valutarörelserna – alla utgör allvarliga påfrestningar för den globala livsmedelsförsörjningen”, säger han i ett uttalande.

Torbjörn Iwarson tror inte att världen kommer få se en repris av vårens uppgångar i närtid.

– Det finns alltid en risk för att priserna kan vända uppåt igen, men det blir i så fall den sista vändan. Jag tror att vi har sett de högsta priserna nu, säger han.

Läs mer: Analytiker: Svårt för Arla att höja mer

Pristapp på vete

Minskningen drivs framför allt av ett tapp på priset av vegetabiliska oljor och spannmål, och till viss del även socker. Priserna på kött och mejeriprodukter gick ned mellan juni och juli, men är överlag upp sedan början av året.

Den största nedgången var världspriset på vete, som sjönk med 14,5 procent i juli. Det beror delvis på avtalet där Ukraina och Ryssland gick med på att låta spannmålsexporten återupptas från ukrainska hamnar i Svarta havet, enligt FN-organet.

Under fredagen kom rapporter om att ytterligare tre fraktfartyg lämnat de ukrainska hamnarna, fyllda med 58 000 ton majs. Ukraina är i vanliga fall en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja.

Ett av de fartyg som lämnade den ukrainska hamnen i Odessa under fredagen.
Ett av de fartyg som lämnade den ukrainska hamnen i Odessa under fredagen. FOTO: NINA LYASHONOK/AP/TT

Ökning i Sverige

Indexet kommer från ett genomsnitt av de fem livsmedelsindexen för kött, mejeriprodukter, spannmål, vegetabiliska oljor och socker. De indexen är i sin tur framtagna genom att ta snittnivåer på representativa exportmarknader.

Prisnedgången har emellertid inte nått svenska butiker: Från 1 juli till 31 juli ökade matpriserna med i genomsnitt 1,5 procent, enligt siffror från statistikappen Matpriskollen. Det är den näst högsta prisökningen på en månad som de har registrerat. Sedan i januari har svenska priserna på matrelaterade produkter i butik ökat med i genomsnitt 10,3 procent.

– Priset på börserna är på väg ned, men i detaljhandeln är det fortfarande på väg upp. På något sätt är marknaden och butikshyllorna på väg att mötas. Livsmedelskedjorna är ett långt rör, och det tar tid för priserna att förflytta sig i det röret, säger Torbjörn Iwarson.

Läs mer om läget på världsmarknaden

Analytiker: Snart slut på Arla-höjningar

Fler spannmålsfartyg har lämnat Ukraina

Ytterligare kraftiga räntehöjningar att vänta

Priserna fortsätter falla – majs och raps i täten

Snabb inflation och räntehöjningar kan leda till lågkonjunktur

Priserna på spannmål sjunker – men låg tillgång håller emot

Läs mer om kostnadskrisen ur ett svenskt perspektiv

Utmaningar och åtgärder för att lösa kostnadskrisen

Experternas tips för att klara kostnadskrisen