facebooktwittermail d

Gasen tog slut på Siljans chark – grisarna fick övernatta

Den 16 juni tog den bedövningsgas som används för att bedöva grisar inför slakt slut på Siljans charks slakteri i Ickholmen i Dalarna. Grisarna fick då övernatta på slakteriet, efter dispens från Jordbruksverket.

Siljans chark glömde bort att förnya avtalet med leverantören vilket ledde till att grisarna fick övernatta på slakteriet.
Siljans chark glömde bort att förnya avtalet med leverantören vilket ledde till att grisarna fick övernatta på slakteriet. FOTO: ISTOCK

Som ATL tidigare berättat gick Siljans chark i konkurs i maj i år och då upphörde alla avtal med underleverantörer.

Men nya ägare tog över samma månad. Något ATL också rapporterat om. De missade dock att förnya avtalet med leverantören av den bedövningsgas som används för att bedöva grisar inför slakt. Därmed levererades ingen ny gas.

Slog ifrån automatiskt

Gasen nådde så pass låga nivåer på tisdagen den 16 juni att systemet, precis som det ska, slog ifrån automatiskt. Detta var sajten Foodmonitor.se först med att rapportera om.

– Man skriver avtal med en gasleverantör som sedan har koll på i sina system hur mycket gasvolym som finns i tanken så de kan planera sina transporter. Men efter konkursen slutade de köra gas till oss, säger Tommy Johansson, produktionschef på Siljans chark.

Gasleverans i gång igen

De grisar som levererades på tisdagen den 16 juni fick därmed övernatta till onsdagsmorgonen den 17 juni. Men för att få behålla slaktgrisar över natt måste dispens sökas för det hos Jordbruksverket.

– Vi gjorde ansökan samma dag den 16 juni så fort vi märkte att vi hade problem och ansökan godkändes direkt.

På tisdagen skrev Siljans chark även ett nytt avtal med gasleverantören och sedan dess levereras gasen som vanligt.

– Så vi var på banan på morgonen igen. Det här händer jättesällan och jag har själv aldrig varit med om det under 30 år. Men det är ingen stor sak och det viktigaste är att djuren hade det bra. De fick såklart mat och vatten i sina boxar och var ombesörjda av en övervakare. Och nu är alla grisarna slaktade.

Hade ni kunnat upptäcka att avtalet hade upphört tidigare?

– Ja det är klart, men det är alltid otroligt mycket att tänka på när man tar över ett konkursbolag. Så det är en liten miss. Men det går alltid att lösa med dispens och vi löste det bra.