Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 maj

  Siljans charks ordförande om konkursen: Kostnadsökningar ligger främst bakom

  Siljans chark försätts i konkurs efter stora förluster de senaste åren. Att bolaget sjösatt för många små produktserier samtidigt ligger främst bakom förlusterna, enligt ordförande Jan Forssell.

  – Det har lett till kostnadsökningar, säger han.

   Siljans charks slakteri i Ickholmen.
  Siljans charks slakteri i Ickholmen. FOTO: Trons/TT

  SVT Dalarna rapporterade på tisdagen att bondeägda nötslakteriet Siljans chark i Dalarna ansöker om konkurs efter att under flera år ha haft dålig lönsamhet.

  I bolaget ingår ett slakteri i Ickholmen i Rättviks kommun samt en charkfabrik i Mora. Två tredjedelar av djuren som köps in legoslaktas åt HK Scan. Resten säljs under eget varumärke i Dalarna med omnejd.

  Fram till början av januari i år ägde HK Scan även 42 procent av bolaget, men sålde tillbaka sin andel till Siljans chark för en fortfarande hemlighållen säljsumma. Försäljningen motiverades av båda parter av att Siljan chark skulle gynnas av ett lokalt ägande.

  Sedan HK Scan klev av ägs bolaget av 280 lantbrukare i främst Dalarna, men även Jämtland. Det har i dag totalt 85 anställda och har sedan 2015 omsatt runt 200 miljoner kronor på årsbasis.

   Kött från Siljans chark. Arkivbild.
  Kött från Siljans chark. Arkivbild. FOTO: Henrik Hansson/TT

  Under samma period har förlusterna legat på mellan 3 och som mest 12 miljoner per år, enligt ordförande Jan Forssell. Hittills i år har bolaget gjort förluster på ytterligare totalt 4 miljoner.

  – Försäljningen har varit ganska oförändrad. Men vi har under flera år haft bekymmer med lönsamheten och haft negativt resultat. Det har fortsatt så in i det här året och då tar ju pengarna slut, säger Jan Forssell till ATL.

  Vad ligger bakom förlusterna?

  – Våra produkter är inte svårsålda. Men vi har haft för många produkter ute på marknaden och det är dyrt för en mindre aktör att göra flera produktserier. Vi har försökt smalna av vårt sortiment och även dragit ner på nyanställningarna, men agerat för sent.

  Hur har de 280 lantbrukare som tillsammans äger bolaget tagit emot beskedet?

  – De vi har hunnit prata med säger förstås att det är ett tråkigt besked samtidigt som de är medvetna om att det har varit ekonomiskt tufft för bolaget. Men de är såklart oroliga för framtiden. Vårt svar är att vi ska jobba stenhårt för att hitta en framtida lösning.

   Jan Forssell är ordförande i Siljans chark.
  Jan Forssell är ordförande i Siljans chark. FOTO: TRONS

  Under våren har Siljans chark sökt efter en ny ägare eller delägare, vilket varit svårt med röda siffror, enligt Forssell.

  – Men det finns intressenter och vi hoppas hitta en lösning inom en månad, för det är ett fint varumärke och det behövs ett slakteri i Dalarna av den här storleken. Det är långt för oss lokala lantbrukare till andra slakterier härifrån.

  Vart kan djuren skickas efter eventuell nedläggning?

  – Det blir en senare fråga. Nu får vi driva vidare verksamheten i ytterligare en månad efter beslut av konkursförvaltaren och under tiden påverkas varken inleveransen av djur eller slakteri- och charkverksamheten och de anställda fortsätter som vanligt.

  Han tillägger att man inte heller har några slaktköer i nuläget.

  Har HK Scans sorti spelar roll för konkursen?

  – Nej, initialt påverkade den även vårt resultat positivt. Vårt samarbete med HK Scan rullar på precis som vanligt och de var ju med oss även när det var tufft.

  Hade ni kunnat göra något annorlunda?

  – Ja, så är det väl alltid när det blir så här. Men jag känner inte att vi på något sätt suttit stilla i båten och inväntat det här, utan gjort det vi kunnat.

  Siljans chark har varit förlustdrabbat sedan fem år tillbaka. Vad hände?

  – Inget speciellt mer än att det var brist på svenska djur runt 2014-2015 vilket drev upp priserna och ökade slakteriernas inköpspriser. Och vi fick inte riktigt igen de kostnadsökningarna i handeln.

  Har det blivit svårare för små aktörer att konkurrera med större?

  – Ja, det skulle jag säga. De kan mycket snabbare sjösätta nya produktserier och har generellt modernare och effektivare maskinparker. Vårt största problem har ju varit att vi har haft för många små serier under för lång tid.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen