facebooktwittermail d

Förslag om gårdsförsäljning under övervägande för 2025

2025 kan det bli möjligt med gårdsförsäljning av alkohol om inte EU sinkar processen. Ett lagförslag med det innehållet håller på att tas fram skriver regeringsrepresentanter i en debattartikel i Expressen.

Tranbärsjuice likör.
Regeringen arbetar just nu med att ta fram ett lagförslag för att möjliggöra gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. FOTO: ISTOCK

”Att vi vill tillåta småskalig och hantverksmässig gårdsförsäljning kommer vara positivt för besöksnäringen på landsbygden, och är något som många väntat länge på. Nu kan vi meddela en tidplan för processen framåt”, skriver Jakob Forssmed (KD), Johan Hultberg (M) och Jakob Olofsgård (L) i en debattartikel i Expressen.

Socialminister Jakob Forssmed (KD).
Socialminister Jakob Forssmed (KD). FOTO: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Syftet med lagändringen är att främja landsbygdens besöksnäring, samtidigt som Systembolagets monopol behålls.

”Som ett komplement till att kunna handla på Systembolaget ska man kunna köpa med sig något vid sitt besök på till exempel en vingård”, skriver debattörerna.

De framhäver även att liknande försäljningsmodeller redan existerar i andra europeiska länder, inklusive Finland som, likt Sverige, har ett statligt alkoholmonopol.

”I de flesta andra europeiska länder är detta en självklarhet.”

Regeringen arbetar nu med att skapa ett förslag som är förenligt med EU-lagstiftningen, för att därefter anmäla det till Europeiska kommissionen. Lagändringen förväntas träda i kraft i början av 2025, beroende på hur EU-processen framskrider.

Mer om gårdsförsäljning

Debatt: ”Var är gårdsförsäljningen, Jakob Forssmed?”

Ledare: ”Tillåt gårdsförsäljning av alkohol”

Tredje gången gillt för gårdsförsäljning av alkohol?