Trots att över 100 dagar gått på den nya mandatperioden har regeringen inte ens lyckats åstadkomma liberala reformer där frågorna är färdigutredda, som frågan om gårdsförsäljning av alkohol. Både Ulf Kristersson och Ebba Busch har nyligen sagt att förbudet ska bort – så vad sysslar socialminister Jakob Forssmed (KD) med?
När regeringen säger att en fråga bereds i Regeringskansliet kan man vara säker på att något inte är som det ska. Ofta beror svaret på att regeringspartierna inte har lyckats komma överens och att ministern därför drar frågan i långbänk.
Mycket pekar på att frågan om gårdsförsäljning av alkohol har fastnat i en sådan evighetsberedning. Trots att alla partier bakom Tidöavtalet har lovat att häva gårdsförsäljningsförbudet och att det finns en färdig utredning om hur det ska gå till har ingenting hänt.
Den ansvarige ministern Jakob Forssmed (KD) har haft sedan oktober på sig att ta vidare den färdiga utredningen och uppfylla vallöftet. Knappast en övermäktig uppgift för en rutinerad politiker. Ändå lät Forssmed nyligen meddela att han inte kan lova någon tidsplan för gårdsförsäljningen eftersom frågan är ”komplicerad”.
Vad är det som är så komplicerat? Förslaget som utredningen har presenterat är väldigt försiktigt utformat.
Utredningen har tagit stor hänsyn till EU:s regelverk, vilket gör att förslaget inte hotar det svenska alkoholmonopolet. Exempelvis föreslår utredningen att mängden dryck som får säljas vid ett köptillfälle begränsas och att gårdsförsäljning bara ska tillåtas i anslutning till ett betalt studiebesök. Dessutom är det inte första gången som gårdsförsäljning utreds, så det är knappast ny materia som socialministern har fått på sitt bord.
En rad tunga remissinstanser har redan givit tummen upp till utredningen, bland annat Konkurrensverket och svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).
Vad som gör det hela ännu märkligare är att både statsminister Ulf Kristersson (M) och Forssmeds egen partiledare Ebba Busch (KD) i närtid har lovat att förbudet mot gårdsförsäljning ska hävas. Trots det envisas Forssmed med att fortsätta bereda ärendet. Varför?
Självfallet hanterar regeringen en rad frågor som är mer akuta än gårdsförsäljning. Men ingen av dessa frågor ligger i huvudsak på socialministerns bord. Det är inte heller en orimlig förväntan att en regering som består av över 20 ministrar ska kunna hantera flera frågor samtidigt.
Hittills har regeringen knappast överöst riksdagen med populära frihetliga och företagsvänliga reformer. Budgeten var en besvikelse och hanteringen av el-stödet kan inte beskrivas som en borgerlig succé.
Det är hög tid att regeringen börjar leverera. Åtta av tio svenskar är positiva till att tillåta gårdsförsäljning och reformen skulle gagna företagsamheten på landsbygden. Att ta den färdiga utredningen i mål vore ett enkelt steg i rätt riktning för regeringen.