facebooktwittermail d

Förslag: Krogar ska redovisa köttursprung

Livsmedelsverket vill att restauranger ska redovisa vilket land köttet de serverar kommer från. Myndigheten har fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag, som nu skickas ut på remiss.

Enligt ett nytt förslag ska även restauranger och storhushåll redovisa ursprungsland för kött de serverar. Arkivbild.
Enligt ett nytt förslag ska även restauranger och storhushåll redovisa ursprungsland för kött de serverar. Arkivbild. FOTO: MAGNUS ANDERSSON/TT

Förslaget innebär att det blir obligatoriskt för storhushåll och restauranger att redovisa var kött från nöt, gris, får, get och fågel kommer från, likt det krav som finns på matbutiker.

”Det här innebär förstås ökade krav på restauranger och storhushåll. Men vår ambition har varit att lämna ett förslag som så långt som möjligt håller nere både kostnaderna och de administrativa bördorna för de företag som berörs”, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Reglerna ska gälla för allt kött som serveras, oavsett om det är färskt eller fryst, helt eller malet. Restaurangerna kan dock välja om de vill lämna informationen muntligen eller skriftligen.

Senast den 30 juni ska Livsmedelsverket redovisa sitt förslag, med remissvaren, till regeringen.

LÄS MER:

Ursprungsmärkning av restaurangkött allt närmare