facebooktwittermail d

Försäljning av insekter som mat tillåts

Insekter kan innehålla sjukdomsframkallande bakterier, tungmetaller och andra giftiga ämnen. Trots det får nu vissa insekter säljas som livsmedel i Sverige under en övergångsperiod.

Nu blir det tillåtet att sälja vissa insekter som livsmedel i Sverige (arkivbild).
Nu blir det tillåtet att sälja vissa insekter som livsmedel i Sverige (arkivbild). FOTO: ANTHONY ANEX/KEYSTONE/TT

De livsmedel med insekter som nu tillåts säljas i Sverige har tidigare fått säljas i Danmark, Nederländerna och Finland. Det beror på att de länderna har tolkat den tidigare EU-lagstiftningen på ett annat sätt än Sverige och de flesta andra EU-länder.

Sverige har tolkat det som att så kallade nya livsmedel, som insekter, inte får säljas utan att EU-kommissionen först har bedömt att livsmedlet inte medför någon hälsorisk.

EU-domstolen har nu kommit fram till att hela insekter inte berördes av den tidigare lagstiftningen. Det innebär att det under en övergångsperiod blir tillåtet att sälja hela insekter i alla EU-länder.

Men Livsmedelsverket konstaterar att insekter kan innehålla sjukdomsframkallande bakterier, tungmetaller och andra giftiga ämnen.

– Vi ska komma ihåg att de här livsmedlen fortfarande inte bedömts som säkra av EU-kommissionen, utan att de väntar på ett godkännande. Det är därför viktigt att företagen tar sitt ansvar för att se till att konsumenterna får säkra livsmedel som inte är hälsofarliga på något sätt, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

LÄS OCKSÅ: Finlands odling av insekter gick i stå

LÄS OCKSÅ: Svenska pionjärer odlade larver till djurmat